ХЕ Дрина: За 24 године произведено 21,5 милијарди киловата струје

СРНА
ХЕ Дрина: За 24 године произведено 21,5 милијарди киловата струје

Вишеград - Директор предузећа "ХЕ на Дрини" Миле Лакић рекао је данас да је Хидроелектране "Вишеград" за десет мјесеци ове године произвела 1.136.846.000 киловат-часова електричне енергије што је више за 53 одсто у односу на исти период прошле године.

"Повећану производњу струје, у овом периоду, на три агрегата укупне инсталисане снаге 315 мегавата пратила је и добит од 6,5 милиона КМ", рекао је Лакић и додао да је за 24 године постојања вишеградска хидроелектрана произвела укупно 21.579.336.683 киловат-часова електричне енергије.

Лакић наглашава да је производна цијена киловата електричне енергије на вишеградској хидроцентрални, захваљујући техничкој опремљености и стручности кадрова, 2,07 пфенинга док је на хидроелектрани Врбас и Требишњица скоро дупло виша.

Он је подсјетио да је годишњи план од 909 милиона киловат-часова испуњен још 25. јуна, што се догодило и са ребалансираним.

"Када је ријеч о пројектима у току је највећи - рјешавање процуривања воде испод преградне бране ХЕ "Вишеград" који је изузетно компликован и досад такав није виђен на овим просторима", нагласио је Лакић.

Према његовим ријечима, стручњаци тренутно у каверне на дубини од 190 метара испод горњег нивоа воде свакодневно убацују пијесак а кад их зачепе биће ињектирана специјална маса која ће све то окаменити и спријечити процјеђивање. Ова инвестиција биће затворена до краја љета наредне године.

Директор преузећа "ХЕ на Дрини" каже да је успјешно окончана куповина административе зграде у Андрићграду у Вишеграду која ће бити усељена до 27. јануара - Светог Саве и крсне славе ове фирме.

Од осталих пројеката предузећа Лакић издваја онај о побољшању рада у економском сектору, затим израде хладионика носећег лежаја који су направили стручњаци хидроелектране чиме се уштедјело 700.000 КМ да се не би куповао од "Тошибе" из Јапана.

"Осим тога, поставили смо и ланчаницу за спречавање дотока смећа до бране хидроцентрале, а набављен је и уређај којим се спречава доношење шкољки из Дрине на турбине", додао је Лакић.

Овај уређај нема ниједна хидроелектрана на просторима бивше Југославије.

"Потписали смо уговор и о монингторингу агрегата којим се дијагностикује сваки квар на постројењима и тако лакше отклања", објаснио је на конференцији за новинаре директор предузећа "ХЕ на Дрини" Миле Лакић.

Предузеће "ХЕ на Дрини" до сада је у овој години за пет општина гдје се простире акумулација ХЕ "Вишеград" на име накнаде за потопљено земљиште исплаћено пет милиона КМ. Хидроелектрана "Вишеград" пуштена је у рад 26. новембра 1989. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана