Хартиjе РС постакле тржиште капитала

Марина Чигоја
Хартиjе РС постакле тржиште капитала

БAЊAЛУКA - Влада РС урадила је доста на афирмацији и развоју тржишта капитала у Републици Српској, а доношењем нових и измјенама постојећих законских рјешења радићемо на даљем развоју корпоративног управљања.

Рекао је то јуче министар финансија РС Зоран Тегелтија на шестој међународној конференцији Бањалучке берзе у Бањалуци.

Додао је да су хартије од вриједности које је емитовала Српска биле значајан инструмент у трговању на берзи.

- Емисијом трезорских записа РС се по први пут задуживала. До сада смо емисијом обвезница само враћали дуговања из ранијег периода. Португалија је емитовала трезорске записе и добила каматну ступу од четири одсто, док смо ми у својој емисији трезорских записа добили каматну стопу од 2,4 одсто, што је јасна порука инвеститора колико вјерују у јавне финансије Српске - казао је Тегелтија.

Он је истакао да Влада инсистира на развоју корпоративног управљања, али да ће проћи још времена док не порасте свијест о његовом значају у Српској.

Директор Бањалучке берзе Милан Божић рекао је да је за десет година постојања берзе прометовано више од 2,3 милијарде марака у 750.000 трансакција. Он је навео да је учешће странаца у промету на Бањалучкој берзи износило у просјеку 39 одсто на куповној, односно 30 одсто на продајној страни.

- Показатељи о промету и повећању броја инструмената говоре о стабилизацији финансијског тржишта - казао је Божић.

Роберт Жмиња из словеначког друштва "КПД" рекао је да то друштво инвестира већ дуже вријеме на Бањалучкој берзи, оцјењујући га као транспарентно и врло перспективно, као и да су инвеститорима доступни многи за њих значајни подаци.

Признања

На конференцији су додијељена признања брокерским кућама са највећим прометом, а Нова банка Бањалука добила је награду за најбоље корпоративно управљање, док је "Фратело трејд" из Бањалуке добио признање за најбољи корпоративни портал. Директор Нове банке Милан Радовић рекао је да ова банка награду за корпоративно управљање добија другу годину заредом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана