Хаос због грешке Голдман Сакса

Танјуг
Хаос због грешке Голдман Сакса

Њујорк - Грешка у програмирању у америчкој инвестиционој банци Голдман Сакс довела је јутрос до непланиране понуде акција те компаније на америчкој берзи.

Ова грешка уздрмала је тржишта и умањила повјерење у електронско трговање харијама од вриједности, пише њујоршки Блумберг.

Интерни систем, који Голдман Сакс користи као вид помоћи за процјену тржишне тражње, грешком је формирао понуду са нетачним цијеновним лимитима и послао је берзама, навео је извор упознат са ситуацијом, а који је желио да остане анониман због осјетљивости теме.

Извор је додао да ће обим губитака зависити од тога колики дио трговања је отказан, будући да је дио трансакција већ проглашен неважећим.

Незгода у Голдман Саксу долази око годину дана након што су компјутерском грешком на берзама понуђене дионице групације Најт капитал, што је ту фирму готово избацило из пословања.

Грешка у Голдману даће вјетар у леђа критичарима структуре америчког електронског тржишта, четири мјесеца након што је берза у Чикагу била затворена три и по сата због квара компјутера.

"Нажалост, ово је била грешка, а грешка у финансијском свету може бити грешка од милион долара", рекао је менаџер компаније Хантингтон асетс из Синсинатија Чип Хендон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана