Хаос на берзама

Глас Српске
Хаос на берзама

ЊУЈОРК/ЛОНДОН - Највеће свјетске берзе забиљежиле су у петак нагли пад индекса усљед забринутости да би америчку привреду могао да захвати нови талас рецесије, при чему је најзначајнији берзански индекс у СAД "Дау Џонс" забиљежио највећи дневни пад од финансијске кризе 2008. године.

"Дау Џонс" је у четвртак увече на берзи у Њујорку завршио трговање на нивоу од 11.383,68 поена, или 512,76 поена мање него дан раније, што је девети најгори дан у историји тог индекса, пренијеле су агенције.

У Европи је индекс берзе у Лондону, FTSE 100, пао за 3,5 одсто на 5.393,14 поена, њемачки DAX за 3,8 одсто на 6.172 поена, а француски CAC-40 за 2,5 одсто на 3.238,80 поена.
Међу најважнијим индексима азијских берзи, јапански "Nikei 225" је ослабио за 3,7 одсто на 9.299,88 поена, хонконшки "Ханг Сенг" за 4,6 одсто на 20.877,74 поена, а кинески "Шангај композит индекс" за 2,2 одсто на 2.626,42 поена.

Осим стрепње због опасности од нове рецесије у СAД, на индексе је лоше утицао и ризик да би европска дужничка криза могла да се прошири на Италију и Шпанију.

Посебна пажња уперена је и у Италију која би се ускоро могла наћи у ситуацији која је задесила Грчку. Премијер Силвио Берлускони искористио је Владину конференцију за новинаре како би сугерисао грађанима да купе акције Медиасета, његове највеће компаније.

- Да имам уштеђевину, накуповао бих дионице Медиасета, које су сада потпуно подцијењене - рекао је он.

Aналитичари су упозорили да ће глобална финансијска тржишта остати нестабилна сљедећих седмица.

- Страх је главна тема. Људи су били благо оптимистични у вези с тим да ћемо се стабилизовати у другој половини године. Aли, опоравак СAД стагнира већ неко вријеме, а могуће посљедице по глобалну економију врше притисак на тржишта акцијама - изјавио је Дејвид Коен из "Екшн економикса".
Најважнија енергетска сировина, нафта, такође је нагло појефтинила на испод 84 долара за барел на берзи у Њујорку, због страховања да ће успорење глобалног привредног раста смањити тражњу тог енергента.

- Према анализама инвеститора о понуди послова, извјештаји говоре да ће ситуација за многе бити лошија него што се очекивало. Сматрам да су инвеститори забринути због рецесије и кризе и да не желе да инвестирају док се не увјере да је тржиште стабилно - каже шеф инвестиционе стратегије "Стандард и Пурс" Сем Столвеј.

Грчки премијер Јоргос Папандреу рекао је да еврозона мора одмах да дјелује како би ублажила сумње у своју способност да заустави ширење дужничке кризе.

Он је у писму предсједнику Европске комисије Жозеу Мануелу Барозу навео да је "развој ситуације у посљедње вријеме првенствено посљедица све веће сумње у системску способност зоне евра да одговори на актуелну кризу.

Кина и Јапан позвали су на глобалну сарадњу због бојазни да би европска дужничка криза могла да измакне контроли, те да би америчка економија могла упасти у другу рецесију.
Француски предсједник Никола Саркози у петак је требало да разговара о финансијским тржиштима са њемачким канцеларом Aнгелом Меркел и шпанским премијером Хозеом Луисом Родригезом Запатером.

ЕЦБ

Европска централна банка (ЕЦБ) је сигнализирала да поново купује обвезнице влада чланица зоне евра као одговор на продубљавање дужничке кризе у том монетарном блоку, као и да је банкама понудила нову рунду ликвидности.

Предсједник ЕЦБ Жан-Клод Трише наговијестио је да би каматне стопе могле бити даље повећане.

ЕЦБ ће, како је рекао Трише, омогућити комерцијалним банкама у зони евра приступ ликвидности у неограниченој количини бар до краја 2011.

Комесар Европске уније за економска и монетарна питања Оли Рен рекао је да ће Европска комисија до краја године објавити извештај о могућности емисије еврообвезница за које би гарантовале чланице еврозоне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана