Халу “Првог маја” купује “AХA груп”

Агенције
Халу “Првог маја” купује “AХA груп”

Београд - Енглеско-словеначка фирма “АХА груп” жели да купи производне хале, без трговачке мреже, некада једне од највећих југословенских текстилних фабрика “Први мај” из Пирота, на југоистоку Србије, преносе агенције.

Према ријечима Вељка Крстића, заступника капитала пиротске фабрике, разговори са представницима фирме “АХА гроуп” већ су започети.

- Ради се о озбиљној фирми која је у Словенији приватизовала “Муру”. Они су већ упутили писмо о заинтересованости. Ова компанија заинтересована је за куповину производних хала без трговачке мреже - рекао је Крстић.

Он је навео да постоји план према коме би држава обезбиједила субвенцију за овај посао за сваког радника који остаје да ради, а уколико се ова идеја реализује, купац би имао обавезу да у пиротски “Први мај” уложи пет милиона евра.

Према другом сценарију, држава би сама инвестирала у технолошко освремењавање фабрике и тиме повећала њену вриједност.

Ово предузеће, након раскида уговора о приватизацији, већ 22 мјесеца ради у статусу реструктурирања.

У тренутку када је приватизација раскинута радило је је 300 радника, а данас, не рачунајући трговинску мрежу, ради 1.328 радника.

Некада једна од највећих текстилних фабрика у бившој Југославији Индустрија одјеће “Први мај” обиљежила је 54 године постојања и рада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана