Хаџиахметовић против закона

Жељка Домазет
Хаџиахметовић против закона

СAРAЈЕВО - Инспекција за управни надзор Министарства правде БиХ требало би да донесе рјешење да је одлука предсједника Спољнотрговинске коморе БиХ Махира Хаџиахметовића о формирању комисије за избор делегата у Скупштину Коморе за наредне четири године била незаконита.

Рекао је ово јуче потпредсједник Коморе Милан Ловрић послије расправе коју су одржали српски и хрватски делегати Скупштине, који због неприсуствовања Бошњака нису могли одржати сједницу. Ловрић је истакао да српски и хрватски делегати Скупштине, заједно са њим и потпредсједником Коморе БиХ из реда српског народа Љубомиром Клинцовим, покушавају да покрену законит процес избора делегата у Скупштину Коморе за нови мандатни период од 2010. до 2014. године.

- Министар спољне трговине и економских односа БиХ Младен Зиројевић упутио је захтјев за инспекцијски управни надзор над овим поступком. Из Коморе су послата писма, Хаџиахметовић своје, а ја своје. Сматрам да је инспекторат Министарства правде добио довољно информација и релевантних података да донесе одлуку - казао је Ловрић.

Најавио је да ће лично покренути дисциплински поступак против свих у Комори који су учествовали у процесу избора новог чланства Скупштине Коморе, а знали су, или су морали да знају да је то незаконито.

Говорећи о могућности формирања нове спољнотрговинске коморе, што се као приједлог могло чути на данашњем радном састанку, Ловрић је рекао да је разумљиво незадовољство делегата Скупштине, те понижавајуће ситуације која траје већ три године.

Предсједник Скупштине Спољнотрговинске коморе БиХ Михајло Бутиган рекао је да су он и потпредсједник Скупштине Миладин Видић упутили писмо делегатима који нису били присутни на сједници у коме су образложили да их је генерални секретар Коморе Тарик Ђођић дезинформисао у вези са датумом истека њихових мандата.

- Њихов мандат траје до 30. јуна, а и да је тачно да им је мандат истекао 7. јуна, како тврди Ђођић, ова Скупштина би требало да има технички мандат док се не изабере нова - рекао је Бутиган.

Генерални секретар Коморе Тарик Ђођић је рекао да о Комори и њеном раду немају шта да кажу ни Министарство спољне трговине и економских односа, ни Министарство правде БиХ.

Наредна сједница Скупштине Коморе заказана је за четвртак, 24. јуна, са истим дневним редом.

Закон

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Љубомир Клинцов поновио је да је према Статуту Скупштина једина која може да распише изборе, те да закон није оставио могућност ни једном другом тијелу, ни управном, ни надзорном одбору да расписује изборе "а поготово не појединцу као што је у овом случају урадио предсједник Коморе Махир Хаџиахметовић".
Додаје да је Министарство спољне трговине и економских односа БиХ дужно да интервенише у оваквим ситуацијама, које је затражило од Министарства правде БиХ, као надлежне институције, да изврши арбитражу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана