Гугл преузима Моторола мобилити

Танјуг
Гугл преузима Моторола мобилити

Вашингтон - Америчка компанија “Гугл” објавила је данас да је привела крају договор око куповине компаније “Моторола мобилити”, кључног произвођача смартфонова и других уређаја, у износу од 12,5 милијарди долара.

Извршни директор “Гугла” Лери Пејџ је рекао да је постигнут договор и да сматра да ће “ова јединица производити наредну генерацију мобилних уређаја који ће у предстојећим годинама у значајној мјери побољшати живот људи,” преноси агенција АФП.

Коначан договор је услиједио након одобрења кинеских, америчких и европских регулаторних тијела.

Услови кинеског министарства трговине су да “Гуглов” софтвер Андроид, који се користи на уређајима као што су паметни телефони и таблет рачунари, буде бесплатан и отворен још најмање пет година.

Регулаторна тијела у Сједињеним Америчким Државама и на другим мјестима су истакла да ће контролисати да калифорнијска компанија “Маунтин вју” не искористи своју куповину “Моторола мобилити” како би стекла нелегалну предност на тржишту.

“Гугл” ће куповином “Моторола мобилити” стећи 17.000 патената и тиме ојачати позицију у борби за доминантну позицију на растућем тржишту смартфонова и таблет уређаја.

“Епл” и јужнокорејски “Самсунг”, чији уређаји користе софтвер “Андроид”, тренутно су укључени у дуге и скупе судске процесе на неколико континената око патентних дозвола.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана