Гугл пребацио 8,8 млрд $ у оф-шор

Aгенције
Гугл пребацио 8,8 млрд $ у оф-шор

Гугл обрачунао око 8,8 милијарди долара, на основу разних права на коришћење изван САД, преко свог рачуна на Бермудским острвима.

Иако представници европских и америчких власти већ двије године говоре о неопходности обуздавања "оф-шор" трговања и избјегавања пореза, компанија Гугл је прошле године обрачунала 25% више зараде на Бермудским острвима него 2011.

Током прошле године Гугл је обрачунао око 8,8 милијарди долара, на основу разних права на коришћење изван САД, преко свог рачуна на Бермудским острвима, избјегавши на тај начин плаћање пореза у САД у вриједности више милијарди долара. Гугл већину својих међународних операција спроводи преко свог сједишта у Ирској, познатој по ниској пореској стопи (10%).

Ови подаци откривени су захваљујући подношењу биланса холандске подружнице компаније Гугл, пише Financial Times. Преко Холандије се средства преусмjеравају на Бермудска острва у финансијском маневру који се зове "холандски сендвич" и који је још увијек правно легалан, све док ЕУ и САД не стану таквој пракси на пут промјеном регулативе.

То показује две ствари: да Google остварује све већи профит на међународном тржишту, као и да је у само три године више него двоструко премашио износ који се уплаћује у Бермудима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана