Гугл и Нестле покренули револуцију

Jutarnji.hr
Гугл и Нестле покренули револуцију

Људи највише вјерују препорукама познаника, зато друштвене мреже имају све већи утицај.

При одабиру бренда који ће купити, више од 90 одсто потрошача највише вјерује препорукама људи које познају.

Овакви трендови, према којима су препоруке најбољи начин за градњу повјерења на релацији потрошач - бренд, не би требало да чуде ако се узме у обзир растући утицај друштвених мрежа које све брендове терају према максималној транспарентности и двосмјерној комуникацији, поручује Том Будаи, шеф маркетинга и комуникација са потрошачима компаније Нестле.

Андроид КитКат

Данас је више него икада, додао је, важан квалитет саме комуникационе поруке која увијек зависи од велике идеје. Управо великом идејом могао би се назвати и посљедњи наставак партнерства Гугла и Нестлеа које су спојиле своје успјешне брендове и на тржиште избациле нови Андроид оперативни систем назван Андроид КитКат. Оба бренда том сарадњом изазвала су изузетно велику пажњу, бројне објаве и комуникацију на друштвеним мрежама и у дигиталним медијима.

Ево како Том Будаи објашњава ту сарадњу:

Сарадњом са Гуглом на Киткат Андроиду изненадили сте потрошаче. Значи ли то да је слиједећи корак у маркетингу спајање јаких брендова са самим мрежама за оглашавање као што су Гугл, Фејсбук или Твитер?

“Прерано је за процјене да ли је управо то будућност. Као што сам рекао у предавању, мислим да је повезивање с Гуглом одличан потез јер је ријеч о феноменалном бренду и сарадњи коју многи нису очекивали па смо већ остварили тржишни успјех. Очекујемо да ће партнерство донети бенефите за оба бренда. Надам се да ћемо након нашег примјера видети још много сличних прилика за сарадњу”.

Је ли то ризичан потез или делите добар, али и потенцијално лош имиџ?

“Не бих то назвао ризиком. Прије је ријеч о реалности и моделу који нас тјера да још више радимо добре ствари. Наравно, увијек ће бити људи са различитим и другачијим погљедима, и то поздрављамо”.

Можете ли измјерити конкретан учинак сваког долара потрошеног на друштвеним мрежама ?

“Не увијек , али тај је учинак могуће измерити. До краја октобра имаћемо 15 готових студија са индивидуалним анализама активности неколико брендова на Фејсбуку. Имаћемо резултате циљаних маркетиншких активности и повезаности с конкретном продајом”.

Може ли квалитетан производ на тржишту успети без маркетинга и обратно ?

“Мислим да код лошег производа нема шансе ни добар маркетинг јер људи ипак схвате да је то лош производ. С друге стране, добар производ може се продати и са врло мало маркетинга или без њега”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана