Губитак Синергије 3,9 милиона марака

Марина Чигоја
Губитак Синергије 3,9 милиона марака

БAЊAЛУКA - Микрокредитна организација "Синергија плус" из Бањалуке пословала је прошле године са губитком од 3,9 милиона марака, наводи се у ревизорском извјештају ове микрокредитне организације.

Ревизорска кућа "Deloitte", која је урадила извјештај, дала је финансијским извјештајима "Синергије плус" мишљење са резервом.

Aкумулирани губитак друштва достигао је 5,8 милиона марака.

- Нето смањење готовине и еквивалента готовине друштва износило је 2,1 милион марака, а утврђена је и рочна неусклађеност већих расхода у односу на приходе за ову годину у износу од 6,8 милиона марака. Због тога, друштво може бити суочено са проблемима ликвидности, односно може доћи у ситуацију да не може да испуњава своје обавезе према кредиторима, добављачима и повјериоцима у тренутку доспијећа - упозорили су ревизори.

Поред тога, ово друштво на крају прошле године није испуњавало уговорене обавезе према одређеним кредиторима, а укупан износ ових кредитних обавеза од 20,7 милиона марака друштво није исказало као краткорочну обавезу.

- Руководство друштва сматра да ово неиспуњавање неће довести до предузимања било каквих акција од кредитора које би могле негативно утицати на финансијски положај друштва или захтијевати пријевремену отплату кредита. На основу расположивих информација нисмо могли да процијенимо евентуалне посљедице по друштво по основу неиспуњавања обавеза према кредиторима - нагласили су ревизори.

Директор МКО "Синергија плус" Жељко Богданић рекао је да је пословање овог друштва отежано усљед успорене наплате.

- Губитак је резултат кашњења у враћању кредита и повећаног резервисања по основу кашњења - казао је Богданић.

Ова микрокредитна организација остварила је лани осам милиона марака прихода од камата, док су расходи по основу камата износили око 3,7 милиона марака.

Укупан дуг друштва на крају прошле године износио је 45,3 милиона марака, док су потраживања око 49 милиона КМ.

Aгенција за банкарство РС упозорила је "Синергију" да ће им одузети дозволу за рад уколико до краја године не зауставе, за сада веома изражен, тренд смањења капитала.

Провизије

"Синергија плус" остварила је прошле године 530.451 марку прихода по основу накнада и провизија. Од тога, накнаде по основу одобравања кредита износиле су 330.813 марке, провизије за пријевремену отплату кредита 149.220 марака, а остале накнаде и провизије око 50.000 марака.

Укупни расходи друштва по основу накнада и провизија износили су 198.131 марку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана