Губитак предузећа 3,3 милиона марака

Марина Чигоја
Губитак предузећа 3,3 милиона марака

БAЊAЛУКA - Значајан дио имовине предузећа "Фармланд" из Нове Тополе налази се под хипотеком, предузеће је лани пословало са губитком од 3,3 милиона марака, а рачуни друштва били су блокирани у четири наврата.

Наводи се то у ревизорском извјештају овог предузећа који је урадила ревизорска кућа "ЕФ ревизор", а која је финансијским извјештајима "Фармланда" дала мишљење са резервом.

- На основу извршеног увида у земљишно-књижни извадак од 14. маја 2010. године, као и на основу изјаве овлашћеног лица друштва, увјерили смо се да је висок проценат расположиве покретне и непокретне имовине "Фармланда" оптерећен хипотеком или заложним правом - истиче се у извјештају.

Дугорочне обавезе предузећа износе 18,3 милиона КМ, од чега се на обавезе по емитованим обвезницама односи 2,2 милиона КМ, на обавезе по дугорочним кредитима 13,9 милиона, на финансијски лизинг 759.357 марака и на обавезе по репрограму према Пореској управи РС 1,4 милиона КМ. Укупне краткорочне обавезе предузећа износе 16,5 милиона КМ.

- Укупан нето капитал предузећа износи 3,4 милиона КМ, што у односу на износ дугорочних и краткорочних обавеза ствара сумње у одрживост претпоставке о сталности пословања - наводе ревизори.

Поред тога, ово предузеће није вршило ни резервисања за судске спорове у износу од 1.337.163 КМ, који могу бити потенцијални губитак у идућем периоду.

- "Фармланд" се на крају 2010. године јавља као тужена страна у 25 судских спорова, а као тужилац у три спора - додаје се у извјештају.

Према изјави руководства од 20. маја 2011. године повезано правно лице предузећа је "Фармланд LLC USA" са којим "Фармланд" има интерне односе.

Пословни рачуни предузећа били су блокирани у четири наврата, а плаћене су и затезне камате у укупном износу од 512.434 КМ.

Одлуком Управног одбора од 9. марта 2011. године, за директора друштва именован је Младенко Топаловић, а дужности директора је разријешен Хрвоје Цапар.

У "Фармланду" јуче нисмо успјели да добијемо коментар на извјештај, а бивши директор Хрвоје Цапар који је прошле године управљао предузећем није се јављао на мобилни телефон.

Обавезе

"Фармланд" није измиривао обавезе по основу репрограма са Пореском управом РС у току 2010. године, али је у току 2011. године исплатио заостале рате закључно са 30. априлом путем обвезница, наводи се у ревизорском извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана