Губитак МКО 1,4 милиона марака

Марина Чигоја
Губитак МКО 1,4 милиона марака

БAЊAЛУКA - Укупан губитак на нивоу микрокредитног сектора у Републици Српској у првој половини ове године износио је 1,4 милиона марака, показују подаци Aгенције за банкарство РС.

У Извјештају Aгенције о стању банкарског система РС за првих шест мјесеци ове године наводи се да су у овом периоду микрокредитна друштва остварила губитак у износу од 1,2 милиона марака. Губитак има једно микрокредитно друштво у укупном износу од 2,2 милиона марака, док су два друштва остварила нето добит од милион КМ. Мањак прихода над расходима износи 161.000 марака.

Укупан капитал микрокредитних организација износи 53,3 милиона КМ са стопом пада од шест одсто у односу на крај 2010. због негативног финансијског резултата у првој половини ове године.

Укупни приходи микрокредитних организација у првој половини године износили су 20,1 милион КМ, и мањи су за 16 одсто у односу на исти период прошле године.

- Основни приходи микрокредитних организација су приходи од камата који износе 19,6 милиона КМ и мањи су за 17 одсто у односу на крај 2010. године. Пад прихода од камата посљедица је смањења кредитног портфолија, а дјелимично и пада просјечне ефективне каматне стопе - наводи се у извјештају.

Укупни расходи МКО су 22,3 милиона КМ и мањи су за 13 одсто.

У 2010. години кредитна активност МКО имала је тренд смањења који је настављен и у првом полугодишту 2011. године по стопи од девет одсто у односу на прошлу годину.

- Нето кредити износе 194,5 милиона КМ и мањи су за 11 одсто у односу на крај 2010. године - истиче се у извјештају Aгенције за банкарство.

Доспјела потраживања износе 3,5 милиона КМ или 1,7 одсто од укупних кредита МКО са стопом раста од 56 одсто у односу на крај прошле године, и углавном се односе на кредите физичким лицима.

- Кашњење у отплати дуже од 16 дана износи 28,6 милиона КМ или 14 одсто од укупних кредита док је у прошлој години износило осам одсто од укупних кредита. Укупан износ доспјелих камата је 981.000 КМ, а највећи износ је у групи кашњења од 91 до 180 дана, што такође упозорава на отежану наплату потраживања - истиче се у извјештају.

У извјештају се наводи да је у последње двије године посебно евидентан проблем отплате кредита физичких лица, од стране жираната. У РС за првих шест мјесеци жиранти су отплатили два милиона марака кредита физичких лица, док су прошле године отплатили 3,3 милиона КМ.

Aгенција за банкарство РС издала је микрокредитном друштву "Синергија плус" из Бањалуке упозорење да ће му одузети дозволу уколико до краја године не заустави, за сада веома изражен, тренд смањења капитала. "Синергија плус" пословала је прошле године са губитком од 3,9 милиона марака.

Отписана потраживања

Ванбилансна евиденција МКО у овом периоду износила је 20 милиона КМ са падом од шест одсто у односу на крај 2010. године. Ванбилансну евиденцију чине отписана кредитна потраживања односно потраживања код којих је кашњење у отплати дуже од 180 дана. Од укупно отписаних потраживања на једно МКД односи се 19,2 милиона КМ или 96 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана