Губитак лизинг кућа до 100 милиона КМ

Марина Чигоја
Губитак лизинг кућа до 100 милиона КМ

БAЊAЛУКA - Губитак лизинг сектора у БиХ прошле године износио је између 80 и 100 милиона марака, подаци су Удружења друштава за лизинг у БиХ.

Предсједник овог удружења Сулејман Хаџић рекао је да су лани четири куће оствариле добит, а четири губитак. И поред овог губитка, према његовим ријечима, у 2010. години у односу на 2009. дошло је до благог побољшања у пословању.

- Не можемо говорити о неком значајнијем порасту, али битно је да смо зауставили велики пад који смо у 2009. години имали у односу на 2008. годину - казао је Хаџић.

Према подацима Aгенције за банкарство РС, укупна потраживања по основу финансијског и оперативног лизинга за даваоце из Републике Српске и ФБиХ у 2010. години износила су 106,1 милион марака и већа су за 33 одсто у односу на 2009. годину. У Aгенцији истичу да у РС послује један давалац лизинга са сједиштем у Српској и седам пословних јединица друштава са сједиштем у Федерацији БиХ.

- Једини давалац лизинга са сједиштем у Републици Српској на крају прошле године остварио је текући губитак који износи 1,9 милиона марака - наводе у Aгенцији.

Овај давалац лизинга, додају, остварио је укупан приход од 280,5 хиљада марака, што представља пад од 37 одсто и укупан расход од 2,1 милиона КМ, што представља раст од чак 364 одсто.

- Текући губитак износи 1,9 милиона КМ, а непокривени губитак из претходног периода износи 232 хиљаде марака. Основни разлог за повећање расхода је нагли раст трошкова резервисања за покриће ненаплативих потраживања, који износи 1,8 милиона КМ - наводе у Aгенцији.

Потраживања

Хаџић је истакао да су потраживања релативан податак, јер се могу посматрати дугорочна и краткорочна односно доспјела потраживања.

- Генерално, ликвидност лизинг кућа и у 2010. години добро је уздрмана, па је и наплата потраживања била слабија - нагласио је Хаџић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана