Губитак лизинг кућа 873.000 КМ

Марина Чигоја
Губитак лизинг кућа 873.000 КМ

БАЊАЛУКА - Лизинг друштва у Републици Српској пословала су у прошлој са губитком од 873.200 КМ, док губитак из претходних година износи 984.100 марака.

У извјештају  Агенције за банкарство о стању у банкарском систему  РС наводи се да је лани у РС дозволу за рад добило једно друштво за лизинг, тако да су у 2011. била регистрована два друштва са сједиштем у Српској и пет пословних јединица које су у саставу пет друштава за послове лизинга чије је сједиште у ФБиХ.

- Новоосновани давалац лизинга у РС остварио је губитак од 932.000 КМ, док је други остварио добит од 58.800 КМ - наводи се у извјештају Агенције.

На нивоу БиХ лани је остварен још лошији резултат, па су тако лизинг друштва имала губитак око девет милиона КМ.

Ипак, у поређењу са 2010. годином, када је минус у лизинг сектору достигао 100 милиона КМ, према ријечима предсједника Удружења друштава за лизинг у БиХ Сулејмана Хаџића, 2011. година била је доста боља.

Он је истакао да су се лани осјетили позитивни трендови и у смислу повећања активе и нових финансирања.

- Лани је дошло до повећања броја уговора за 20 одсто. То свакако изгледа као значајно повећање, али ако имамо у виду колики је пад био у 2010. години, то није значајно поправило укупно стање у овом сектору - казао је Хаџић.

Додао је да је тешко рећи каква ће бити ова година, с обзиром на то да се криза из реалног сектора рефлектује и на остале секторе.

- Према садашњим показатељима, који се прије свега односе на дужничку кризу у Европи и поновно смањење рејтинга БиХ, врло је могуће да ова година буде лошија од претходне - казао је Хаџић.

Укупна потраживања по основу финансијског и оперативног лизинга лани су износила 75,9 милиона КМ и имају стопу пада од 28 одсто у односу на стање крајем 2010. године, прије свега, због гашења двије пословне јединице једног даваоца лизинга из ФБиХ који је пословао у РС.

- Потраживања по основу финансијског лизинга износе 72,8 милиона КМ, од чега се на друштва из РС односи 3,2 милиона марака или четири одсто и имају стопу раста од 34 одсто, а на пословне јединице давалаца лизинга са сједиштем у ФБиХ 69,5 милиона КМ или 96 одсто са падом од девет одсто у односу на крај 2010. године - истиче се у извјештају.

Највећи износ потраживања по основу финансијског лизинга односи се на возила за обављање дјелатности и то 32,6 милиона КМ или 45 одсто, те на машине и опрему 18,7 милиона КМ или 26 одсто.  

Потраживања од правних лица износе 61,8 милиона марака или 85 одсто, од физичких 9,7 милиона КМ или 13 одсто, док се на предузетнике и остало односи 1,3 милиона КМ или два одсто потраживања.

- Оперативни лизинг имају само јединице лизинг друштава из ФБиХ у износу од 3,2 милиона КМ и са стопом пада од 88 одсто и у цјелости се односи на правна лица - наводи се у извјештају.

Камате

Просјечне пондерисане ефективне стопе у 2011. години код друштава за лизинг из Републике Српске износиле су 10,98 одсто, док су код пословних јединица друштава са сједиштем у ФБиХ износиле 10,13 одсто.

Хаџић је истакао да је лани дошло до благог пада каматних стопа, али да се у овој години, као резултат свих негативних дешавања, може очекивати повећање камата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана