Губитак кредита ММФ погубан за цијелу БиХ

Марина Чигоја
Губитак кредита ММФ погубан за цијелу БиХ

БAЊA ЛУКA - Министар финансија и трезора БиХ Драган Вранкић позвао је ФБиХ да испуни услове предвиђене стенд-бај аранжманом са Међународним монетарним фондом (ММФ), јер ће одгађање спровођење мјера штедње за сљедећу годину, бити погубно за БиХ.

Он је рекао да аранжман за БиХ значи пуно више од саме транше и апеловао на ФБиХ да проведе обавезе на које се обавезала према овој међународној институцији. Вранкић је нагласио да ће, ако обавезе о уштедама не буду спроведене ове године и буду пренесене у сљедећу, у ФБиХ наступити велики проблеми.

- Aко до краја године не буду спроведене потребне уштеде, у прва три мјесеца идуће године оне ће бити удвостручене. У том случају ентитети неће моћи да спроведу мјере штедње и ући ћемо у врло опасан период - нагласио је Вранкић.

Премијер ФБиХ Мустафа Мујезиновић рекао је у петак да је коначан налаз ММФ-а још увијек непознат, али да је БиХ врло близу испуњења услова који се од ње траже. Он је појаснио да је један од услова ММФ-а било и регулисање плата у администрацији које су аконтативно биле умањене за десет одсто и да је Влада ФБиХ то верификовала кроз умањење коефицијената, док је основица плата остала иста.

Када су у питању уштеде које је ММФ затражио, а које ФБиХ мора да оствари, Мујезиновић је навео да је без обзира на све, потребно да се остане на нивоу мјера штедње које су до сада примјењиване.

Он је најавио да ће федерални буџет за сљедећу годину бити донесен врло брзо, као и закон о платама.

Министар финансија Републике Српске Aлександар Џомбић рекао је раније је да је РС испунила свој дио обавеза према ММФ-у, те да ће се, евентуално одгађање исплате друге транше, десити због тешке ситуације у ФБиХ.

- РС није спорна, али је у ФБиХ тешка ситуација. Aко ФБиХ не испуни услове, неће доћи до пропадања аранжмана, већ до истовременог повлачења друге и треће транше кредита - казао је Џомбић.

Директор Економског института Бања Лука Душко Јакшић сматра да је одгађање исплате друге транше или раскид аранжмана заслуга ФБиХ, јер ММФ на РС није имао примједбе.

- Aко један ентитет не испуњава услове и има социјалне немире, сигурно је да ће се то одразити и на другин ентитет, и на прилив страних инвестиција за цијелу БиХ - истакао је Јакшић.

У току су разговори власти у БиХ са представницима ММФ-а о условима за исплату друге транше из стенд-бај аранжмана, који ће, према најавама, трајати до 18. новембра.

Економска ситуација

Душко Јакшић је рекао да ће евентуална пропаст аранжмана са ММФ-ом негативно утицати на економску стабилност у БиХ. Додаје да ће се усвајање буџета у РС добро одразити на економску стабилност, поготово јер се већ назире излаз из кризе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана