Губитак истопио капитал Жељезница

М. Ч.
Губитак истопио капитал Жељезница

Бањалука - Скупштина акционара "Жељезница РС" усвојила је јуче одлуку о покрићу акумулираног губитка у износу од 245,25 милиона КМ на терет акцијског капитала тако да капитал овог предузећа сада износи 50.000 КМ.

Предсједник Скупштине акционара "Жељезница" Милан Бешир рекао је да су сви мали акционари били против овакве одлуке, док су за гласали представник државног капитала и Пензијског резервног фонда (ПРЕФ).

- Остало је још око 20 милиона КМ непокривеног губитка - рекао је Бешир.

Предсједник Удружења малих акционара "Жељезница РС" Томо Панчић истакао је да је циљ овакве одлуке да мали акционари буду истиснути из овог предузећа.

- Ми смо сада остали без свог капитала. Сада ће свако на берзи моћи да купи одређен дио акција и са 50.000 КМ може да узме комплетан наш капитал, а ситни акционари да буду избачени из капитала "Жељезница". Због тога ћемо поднијети тужбу за поништење свих усвојених одлука - рекао је Панчић.

У Министарству саобраћаја и веза РС су истакли да се Влада опредијелила за процес реструктурирања "Жељезница" те да управа има план који ће предузећу након реструктурирања омогућити стабилност у пословању. Казали су да је Влада разматрала препоруке Инвестиционо-развојне банке  РС и дала сагласност на приједлог одлуке о покрићу акумулираног губитка на терет основног капитала "Жељезница РС".

- Основни капитал предузећа након покрића акумулираног губитка износиће 50.000 КМ, што је у складу са Законом о привредним друштвима - казали су у Министарству саобраћаја и веза.

Укупни акумулирани губитак "Жељезница РС" на крају 2014. године је износио 263,33 милиона КМ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана