Губитак Фабрике дувана 2,6 милиона

Марина Чигоја
Губитак Фабрике дувана 2,6 милиона

Бањалука - Фабрика дувана Бањалука завршила је прошлу годину са губитком од 2,6 милиона, а акумулирани губитак овог предузећа достигао је 9,5 милиона КМ.

У финансијском извјештају Фабрике дувана за 2012. годину, који је објављен на Бањалучкој берзи, наводи се да су укупни приходи предузећа лани износили 11,3 милиона КМ, док су укупни расходи били 13,9 милиона марака.

Укупне обавезе предузећа износе 18,6 милиона КМ, од чега се на дугорочне односе 252.752 марке.

Краткорочне обавезе Фабрике износе 18,3 милиона КМ, међу којима обавезе према радницима износе 588.693 марке, док обавезе по основу пореза на додату вриједност износе 3,3 милиона КМ. Предузеће је на крају прошле године запошљавало 260 радника.

Радници Фабрике дувана, који већ дуже вријеме упозоравају на лоше стање у овом предузећу, сва очекивања усмјерили су у преговоре већинског власника Небојше Aнтонића са представницима бугарске компаније “Булгартабак” о куповини овог предузећа.

Предсједник Синдикалне организације Фабрике дувана Мирослав Маринковић је казао да, уколико их не преузме ова бугарска компанија, Фабрике дувана више неће ни бити.

- Позивамо институције РС да што прије ријеше овај проблем. Ми више немамо времена за чекање. Једини излаз за Фабрику је да је купи “Булгартабак”, јер садашњи власник нема визију и концепт да ово предузеће подигне на ноге. Овај губитак је и очекиван, јер Фабрика није радила, већ је из дана у дан ишла у све већу дубиозу - нагласио је Маринковић и додао да Фабрика тренутно скоро да и не ради.

Бугарска компанија “Булгартабак” раније је најавила да жели да прошири своје капацитете и производњу, а представници ове компаније недавно су боравили у Бањалуци, гдје су сагледали стање производних капацитета и објеката у Фабрици дувана.

Власник предузећа “Aнтонић трејд” Небојша Aнтонић купио је у септембру 2006. године 55 одсто државног капитала у Фабрици дувана Бањалука за 2,1 милион КМ.

Aнтонић

Већински власник Фабрике дувана Небојша Aнтонић је казао да преговори са Бугарима још трају, те да су само процедуралне ствари разлог што још није потписан уговор о продаји Фабрике.

- Продаја је договорена, ту неће бити никаквих проблема и читав посао сигурно ће бити завршен у сљедећим данима. Губитак предузећа је настао, између осталог, и због вишка радника, које смо, у договору са Владом РС, одлучили да не отпуштамо - рекао је Aнтонић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана