Губитак достигао 1,4 милиона КМ

Марина Чигоја
Губитак достигао 1,4 милиона КМ

БAЊAЛУКA - Два друштва за лизинг која имају сједиште у Републици Српској остварила су у првих девет мјесеци ове године губитак од 428.000 КМ, док губитак из претходних година износи 984.000 КМ.

У извјештају Aгенције за банкарство РС о стању у банкарском систему РС за првих девет мјесеци ове године наводи се да укупна потраживања по основу финансијског и оперативног лизинга закључно са 30. септембром 2011. године износе 74,5 милиона КМ и имају стопу пада од 29 одсто у односу на стање крајем претходне године, због гашења двије пословне јединице једног даваоца лизинга из ФБиХ који је пословао у РС.

Потраживања по основу финансијског лизинга износе 71,5 милиона КМ, од чега се на друштва из РС односи 1,7 милиона КМ или два одсто, а на пословне јединице друштава са сједиштем у ФБиХ 69,8 милиона КМ или 98 одсто.

- Највећи износ потраживања по основу финансијског лизинга односи се на возила за обављање дјелатности у износу од 34,4 милиона КМ или 48 одсто, те на машине и опрему у износу од 19 милиона КМ или 27 одсто - наводи се у извјештају Aгенције.

Предсједник Удружења друштава за лизинг у БиХ Сулејман Хаџић каже да је негативан резултат у РС остварен прије свега зато што је једно друштво у поступку ликвидације, док је друго тек основано.

- Новооснована лизинг друштва у првој години пословања веома тешко могу да остваре позитиван резултат, тако да је то релативан податак који не одсликава стварно стање на нивоу БиХ, гдје ове године очекујемо позитиван пословни резултат на нивоу сектора. То је веома добро, с обзиром на катастрофалне резултате из претходне године - истакао је Хаџић.

Он је нагласио да је у првој половини ове године потражња за лизингом била за 50 одсто већа него у истом периоду прошле године.

- Међутим, у трећем и четвртом кварталу потражња је осјетно смањена, прије свега због дужничке кризе и неизвјесности око евра. Људи се теже одлучују за задуживање, а и лизинг куће су опрезније код пласирања средстава - истакао је Хаџић.

Aгенција за банкарство је, поред раније основаног друштва, ове године издала дозволу за обављање послова лизинга још једном друштву за лизинг са сједиштем у РС.

- Раније основани давалац лизинга је половином 2010. године писмено обавијестио Aгенцију о обустављању нових пласмана и усмјеравању свих активности на наплату потраживања како би се ријешило стање портфолија и покренуо ликвидациони поступак - истиче се у извјештају.

Дозволу Aгенције за рад у РС има и пет пословних јединица које су у саставу пет друштава за послове лизинга са сједиштем у ФБиХ.

Запослени

У два друштва за лизинг са сједиштем у РС за девет мјесеци ове године запослено је 29 радника, док су на крају 2010. године била запослена два радника. До повећања броја радника дошло је због преузимања дијела запослених од даваоца лизинга из ФБиХ којем је одузета дозвола за рад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана