Губитак девет милијарди долара

Глас Српске
Губитак девет милијарди долара

КУAЛA ЛУМПУР - Очекује се да ће свјетске авио-компаније изгубити у овој години девет милијарди долара због дубоке кризе у свјетском ваздушном саобраћају, објавило је јуче удружење те индустрије.

Званичници авио-компанија који су се јуче окупили у Малезији, казали су да је ревидирана процјена о губицима иначе пуно виша од оне из марта о минусу у висини 4,7 милијарди, показала да је опоравак те индустрије још далеко.

- Данашња ситуација је без преседана, најтежа у историји -  казао је генерални директор IATA-е Ђовани Бисињани пред више од 500 званичника авио-индустрије на дводневном годишњем састанку Међународног удружења ваздушног саобраћаја (IATA) у Куала Лумпуру.

У априлу је међународни ваздушни саобраћај  пао за 3,1 одсто у сектору превоза путника, а 21,7 одсто у теретном саобраћају у поређењу с прошлом годином, објавило је удружење IATA. Извјештај је упозорио да ће подаци за мај вјероватно бити много лошији. Осим пада потражње за услугама превоза путника и терета, авио-индустрија је такође суочена с растућим цијенама горива, које су у прошле седмице достигле највиши ниво у шест мјесеци од 75 долара за барел.

Изазови с којима се суочава та индустрија, резултираће у овој години с око 80 милијарди долара изгубљених прихода, што је знатно више у односу на прошлогодишњих изгубљених 10,4 милијарде долара.

- Никада прије потреба за новим начином размишљања и новим приступом у авио-пословима није била тако хитна и очајна -  казао је малезијски премијер Најиб Разак.

Спор опоравак

Упркос позитивнијим гледиштима политичара и економиста о глобалном привредном опоравку, аналитичари авио-индустрије упозорили су да иако је најгоре за авиопревознике можда прошло, опоравак је мало вјероватан у идућих шест мјесеци.

- Оптимисти очекују раст до краја године, али песимисти то сматрају илузијом -  казао је Ђовани  Бисињани

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана