Губитак банака у РС 18,5 милиона КМ

Маријана Миљић
Губитак банака у РС 18,5 милиона КМ

БAЊAЛУКA - Банкарски сектор Републике Српске, закључно са 30. септембром, пословао је са губитком од 18,5 милиона марака.

Према прелиминарним резултатима Aгенције за банкарство Републике Српске о пословању банкарског сектора РС, на крају септембра четири банке пословале су са губитком, док је шест банака остварило пословну добит.

У Aгенцији као разлог за негативан финансијски резултат банкарског сектора Српске наводе раст резерви за покриће потенцијалних кредитних губитака.

- На крају септембра укупни приходи банака били су 330,8 милиона марака, што је пад од шест одсто у односу на исти период лани - подаци су Aгенције за банкарство.

Укупни бруто кредити износили су 3,77 милијарди марака и представљају повећање од два одсто у односу на 31. децембар 2009. године.

- Од укупних кредита на задужења грађана односе се 1,52 милијарде марака, што је приближно исти ниво као и на крају прошле године. Кредити предузећима износили су 1,8 милијарди марака и већи су за два одсто - рекли су у Aгенцији.

Према прелиминарним подацима, каматне стопе на кредите у банкама у РС за девет мјесеци ове године ниже су у односу на 2009. годину.

- Просјечна ефективна каматна стопа на укупне кредите у 2009. години износила је 10,06 одсто, а у септембру 2010. године смањена је на 9,15 одсто - казали су у Aгенцији и додали да је просјечна каматна стопа код стамбених кредита смањена са 7,17 одсто из 2009. године на 6,16 одсто у овој години.

Штедња у банкама износила је 997,8 милиона и порасла је за 103,6 милиона марака у односу на прошлу годину.

Предсједник секције за банкарство у Удружењу економиста РС "SWOT" Aлександар Љубоја каже да је на губитке банака утицало повећање кредита, а пад прихода резултат је тренутне економске ситуације у РС.

- Предузећа се усљед негативних околности налазе у тешкој ситуацији, због чега имају проблема у враћању кредита, што се негативно одразило на повећање проблематичних кредита - рекао је Љубоја.

Он је истакао да је кредитна активност у Републици Српској боља у односу на прошлу годину.

Љубоја је нагласио да је криза резултат повећања штедње, јер становништво прибјегава мањој потрошњи, што доводи до постојања вишка новчаних средстава, због чега се новац више улаже у банке.

Банке у БиХ

Банкарски сектор БиХ на крају трећег квартала ове године остварио је губитак од 77,2 милиона марака, објавио је "Цапитал.ба".

Од јула до септембра 30 комерцијалних банака у БиХ повећало је расходе за 50 одсто у односу на првих шест мјесеци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана