Губитак банака 100 милиона КМ

Глас Српске
Губитак банака 100 милиона КМ

БAЊAЛУКA - Пораст неквалитетних кредита у прошлој години условио је огромни губитак банкарског сектора у БиХ, који је достигао око 100 милиона марака.

Рекла је ово јуче у Бањалуци главни економиста Хипо Aлпе Aдрија банке Маријана Милић представљајући анализе ове банке и додала да је раст неквалитетних кредита посебно уочен у трећем и четвртом кварталу прошле године.

Говорећи о тренду кретања неквалитетних кредита на банкарском тржишту, Милићева је истакла да је очигледно, иако још нема званичних података, да је банкарски сектор у БиХ у 2010. години пословао са губицима.

- Банкарски сектор у БиХ, као и у региону, биљежи тренд раста неквалитетних зајмова, што је посљедица великог кредитног раста из претходног периода и константног слабљења привреде - истакла је Милићева.

Она је нагласила да би банке требало да имају много веће резервације за кредите који имају проблем у отплати, ако се жели очувати стабилност домаћих тржишта.

- Текућу годину бих означила као транзициони период са фокусом на чишћењу биланса, рјешавању проблема квалитета активе и припреми за посткризни раст. Aкценат ће, између осталог, свакако бити на снази основног капитала банака и њиховој спремности да досљедно примијене домаће и међународне рачуноводствене стандарде када је у питању третирање кредитног ризика - истакла је Милићева.

Говорећи о кредитима у швајцарским францима, она је рекла да је удио ових кредита у укупним кредитима у БиХ 6,7 одсто, у Србији десет, док је у Хрватској 13 одсто.

Када је у питању повећање стопа пореза и доприноса у Републици Српској, Милићева је истакла да још увијек не може прецизно да се каже какав ће то утицај имати на привреду.

- На крају прве половине године могла би да се уради квалитетна анализа, али већ сада знамо да је дошло до затварања одређеног броја предузећа - казала је Милићева.

БДП

Маријана Милић је истакла да се у Републици Српској у овој години очекује раст бруто друштвеног производа за 2,5 одсто у односу на претходну, као и благи раст стопе незапослености и пад инфлације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана