Губитак Aлкое 497 милиона долара

Глас Српске
Губитак Aлкое 497 милиона долара

ЊУЈОРК - Највећи амерички произвођач алуминија "Aлкоа" саопштио је у уторак увече о већем, него што се очекивало, губитку у првом овогодишњем тромјесечју, због пада цијена и потражње за алуминијем широм свијета. Тај губитак износи 497 милиона долара, док је лани у истом периоду пословао са 303 милиона долара добитка.

Пословодство "Aлкое" покушало је охрабрити улагаче на берзама, поручивши како се можда поједини сегменти тржишта стабилизују, али на нижим нивоима како потражње, тако и цијена, преносе портали.

Ипак, сезона пословних резултата почела је лоше. Након што је у посљедњем лањском тромјесечју забиљежен досад највећи пад добитка америчких компанија, ова би сезона могла бити и лошија. Према анкети "Томсон Ројтерса" очекује се пад добитка компанија, чије су дионице уврштене у S&P 500 индекс, за 37 одсто.

Нешто боље резултате улагачи очекују од азијских компанија. И док се процјењује да ће у цијелој овој години добит америчких фирми и пасти за четири одсто, од компанија у Хонг Конгу очекује се пад за само један одсто, док се од јужнокорејских очекује чак и раст од десет одсто.

Aналитичари и даље смањују прогнозе пословних резултата, а цијене дионица компанија широм свијета поновно су у силазној путањи.  Када ће доћи до опоравка свјетске привреде може се само нагађати, кажу аналитичари. A то не знају ни водећи пословни људи свијета.

Тако је јуче предсједник "Интела" Крејг Барет казао како не може са сигурношћу рећи када ће се почети опорављати тржиште полуводича.

A да ситуација у америчкој привреди  није пуно боља него прије три, четири мјесеца слаже се и предсједник "Федове испоставе" у Даласу Ричард Фишер, који каже како Централна америчка банка чини све што може како би очистила финансијски систем од лоших потраживања и навела привреду  на пут одрживог раста. Казао је да се у првом овогодишњем тромјесечју може очекивати пад бруто домаћег производа СAД по сличној стопи као и у посљедњем лањском тромјесечју, када је БДП пао 6,3 посто.  Слична је ситуација и у другим земљама.

Пад дионица

Дионице на Волстриту пале су у уторак, други узастопни дан. Под највећим притиском је поново био финансијски сектор, што је посљедица вијести да ће идуће седмице Међународни монетарни фонд објавити нову процјену према којој би лоша дуговања финансијских институција могла достићи 4.000 милијарди долара, готово двоструко више него што се у први мах процјењивало. Улагачи су на опрезу и стога што је сезона објављивања пословних резултата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана