Губици у пословању

Далиборка Секулић
Губици у пословању

БAЊA ЛУКA - Лажно декларисање меса и сухомеснатих производа који се увозе у РС, високе цијене брашна из увоза, најзначајнији су разлози због којих прехрамбена прерађивачка индустрија послује са губицима.

Казао је ово јуче послије састанка Удружења пољопривреде, водопривреде, прехрамбене и дуванске индустрије Привредне коморе РС и представника појединих грана привређивања ове области, предсједник Удружења Небојша Ристић. Наведени проблеми требало би да буду уврштени у Информацију о стању у прехрамбеној индустрији за 2008. годину, која ће бити предложена Влади и Народној скупштини РС.

- Очекујемо да ће се кроз одређени програм мјера које ће предложити Влада наћи рјешење за већину проблема прехрамбене индустрије - рекао је Ристић.

Приједлог "Витаминке" из Бање Луке, казао је Ристић, да се на одређено вријеме успостави мораторијум на отплату главнице кредита, те да се исплаћује само камата, значајно би побољшало положај предузећа у прерађивачкој индустрији.

- Положај овим предузећима био би олакшан ако би и нижи органи власти, конкретно општине, преузели на себе отплату одређеног дијела камата - навео је Ристић и додао да су предузећа из ове области у 2006. и 2007. години имала губитке од око 17 одсто.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС за прехрамбену индустрију Вид Копања истакао је да је ова област "респектабилна и врло важна за РС".

- На основу Закона о храни којег је усвојила Народна скупштина РС биће израђени правилници које ће користити привредници, а у циљу стварања конкурентних домаћих производа - нагласио је Копања.

Извоз

Директор предузећа "Aгроунија" из Српца Зоран Кнежевић рекао је да без обзира на споразум CEFTA домаћи производи тешко могу да стигну на тржиште земаља окружења, због, како каже "нереалних царинских баријера".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана