Губици извозника 50 милиона КМ

Тања Шикањић
Губици извозника 50 милиона КМ

БAЊAЛУКA - Укупни губици домаћих привредника који извозе робу на тржиште Косова, само до краја ове године, достићи ће 50 милиона марака због одлуке самопроглашене владе Косова да уведе царину од десет одсто на робу која се увози из БиХ.

Ово је рекао економски експерт Спољнотрговинске коморе БиХ Дуљко Хасић и додао да, иако је та институција заједно са Спољнотрговинском комором Србије пријавила Секретаријату CEFTA кршење Споразума о слободној трговини, надлежне међународне институције ни мјесец послије подношења пријаве нису предузеле никакве мјере да то спријече.

- Иако смо прије мјесец Секретаријату CEFTA и другим међународним институцијама пријавили Косово, још увијек од њих нисмо добили никакве одговоре. Иако се могло очекивати да ове институције што прије спријече кршење споразума, то се још увијек није десило - истакао је Хасић.

Он је нагласио да је због тога извоз робе из БиХ на тржиште Косова преполовљен, што ће се веома негативно одразити на домаћу економију.    

- Губици домаћих извозника на тржиште Косова већ се мјере десетинама милиона марака, а уколико се нешто не промијени када су у питању уведене царине, само у другом полугодишту ове године износиће око 50 милиона - упозорио је Хасић.

Он је додао да БиХ, која је много оштећена политичком одлуком Косова да уведе царине на робу из БиХ, евидентира губитке које трпе домаћи извозници и за које ће тражити да буду надокнађени.

На крају прошле године вриједност извоза из БиХ на тржиште Косова, како је истакао Хасић, износила је близу 160 милиона марака, а за шест мјесеци ове године 60 милиона КМ.

Одлуку о царини од десет одсто на робу која се из БиХ увози на Косово, влада самопроглашеног Косова почела је да примјењује од 22. јула ове године.

Србија

Према подацима Привредне коморе Србије, 30 највећих српских извозника за мјесец су изгубили више од 13 милиона долара због немогућности промета робе на Косову. Губитак због робе која се обрнуто "прометује", са Косова у Србију, износи око 130.000 долара. Уколико би се овакав тренд наставио и ако би до краја године потрајао ембарго, тај губитак износио би више од 200 милиона долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана