Губици ће достићи милијарде евра

Глас Српске
Губици ће достићи милијарде евра

БЕРЛИН - Њемачким банкама пријете нови губици који би се могли мјерити у милијардама евра, будући да су до сада отписале тек четвртину своје "токсичне имовине", преносе агенције.

Ова се информација заснива на испитивању 20 банкарских институција, које је спровела њемачка централна банка Бундесбанка и финансијски регулатор Бафин. Резултати тог испитивања показују да њемачке банке посједују укупно 300 милијарди евра "токсичне имовине", те да су досад из својих портфеља уклониле тек ону најлошију, односно тек четвртину, пише "Дер Шпигл". Остатак је још увијек у илузорном вриједностима заведен у њиховим билансима  стања.

Peer SteinbrückPre­ma писању тог листа, владини економски стручњаци вјерују да је банкама преостала још велика количина имовине, коју би морале да издвоје из својих портфеља, те да би то могло да доведе до нових великих губитака.

Министарство финансија процјењује вриједност ризичне имовине у њемачком банкарском сектору на око билион евра, наставља "Дер Шпигл".

- У најгорем случају, то би могло да доведе до удвостручавања њемачког јавног дуга - рекао је помоћник министра финансија Пира Штаинбрука, који је желио да остане анониман.

Неколико је водећих банкара као рјешење за кредитну кризу предложило успоставу банке, која би окупила сву лошу имовину тог сектора. Она би банкама омогућила одбацивање лоше имовине и ненаплативих зајмова, те тако помогла да поврати финансијском кризом погођено међубанкарско повјерење, што је довело до кризе на тржишту међубанкарског задуживања и општег пада доступности кредита.

Но, Штаинбрук сматра да је обим ризичне имовине превелик, те да би формирање такве институције било неодговорно.

Гаранције

Њемачка владајућа коалиција истиче да је 400 милијарди евра гаранција за зајмове банкарском сектору у склопу фонда "Софин" намијењено истом циљу - подстицању издавања зајмова међу банкама. Водећи банкари међутим тврде, да те гаранције крше правила поштене тржишне утакмице, те да фаворизирају банке с државним гаранција и додатно отежавају ситуацију оним банкама које нису затражиле помоћ од државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана