Губици Боинга милијарду долара

Глас Српске
Губици Боинга милијарду долара

ЧИКAГО - Aмерички произвођач авиона "Боинг" у протеклом тромјесечју пословао је са губитком од милијарду долара првенствено због скока цијена и кашњења у производњи нове верзије џамбо-џета "боинг 747", саопштено је јуче из компаније, пренијеле су агенције.

Компанија са сједиштем у Чикагу оцијенила је да милијарда долара мањка одражава тешке прилике на тржишту, као и успорену потражњу теретних и путничких летјелица.

Из "Боинга" наглашавају да је прва испорука теретног авиона 747-8 одгођена до четвртог тромјесечја 2010. године.

Други највећи произвођач путничких авиона, послије европског "Ербаса", одлаже испоруку авиона 747-8 за превоз терета већ други пут и мораће да издвоји милијарду долара више у трећем тромјесечју, због пораста трошкова и већег пада потражње него што се очекивало.

Око 640 милиона долара од укупне суме искористиће се у покривање увећаних трошкова производње модела 747-8, а остатак ће отићи поручиоцима на име пенала због кашњења испорука.

Због проблема у производњи главни "Боингов" авион за транспорт терета, чија је испорука била предвиђена крајем ове године, стићи ће поручиоцима у четвртом тромјесечју 2010. То помјерање услиједило је послије пет пута одлаганих испорука путничког авиона "787 дримлајнер", који још није полетио. 

"Боинг" је у априлу одгодио испоруку путничке верзије модела 747 "интерконтинентал" до четвртог тромјесечја 2011. године, умјесто у другом тромјесечју те године.

Путнички авион 747 до сада је добио 27 поруџбина, укључујући и њемачку "Луфтханзу", док је теретна верзија те летјелице обезбиједила 78 поруџбина.

Aвион "дримлајнер", највећа "Боингова" узданица, има 850 поруџбина у залихама.

Штајк

"Боинг" је саопштио да је у трећем тромјесечју ове године испоручио 113 авиона, 35 одсто мање него претходне године, између осталог и због штрајка више од 27.000 механичара, који је трајао више од три мјесеца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана