Група Свјетске банке за Европу и централну Aзију одобрила осам милијарди долара кредита

Глас Српске
Група Свјетске банке за Европу и централну Aзију одобрила осам милијарди долара кредита

СAРAЈЕВО - Група Свјетске банке за Европу и централну Aзију током фискалне 2008. године својим члановима и приватним фирмама из тих регија усмјерила је осам милијарди америчких долара у кредитима, зајмовима, улагањима у власнички капитал и гаранцијама.

У саопштењу Свјетске банке наводи се да су обавезе Групе Свјетске банке у Европи и централној Aзији повећане током фискалне 2008. године, која је окончана 30. јуна, за 33 одсто, пошто је убрзано одобравано финансирање, као помоћ сиромашнима током кризе изазване растом цијена хране, а расла је и подршка за развој приватног сектора, јавила је Срна.

- Током посљедње године регија је у цјелини забиљежила раст од робусних 7,6 одсто. Међутим, повећање цијена хране и енергије, заједно са инфлацијом, учинили су животе људи тежим и компликовали вођење макроекономског менаyмента, посебно у Заједници независних држава - рекао је замјеник предсједника Свјетске банке за Европу и централну Aзију Шигео Кацу.

Кацу је нагласио да ће Свјетска банка наставити да подржава земље Европе и централне Aзије, да би се превазишли ови изазови и продубио ангажман у управљању ризицима повезаним са притисцима цијена, сигурности енергије и глобалним финансијским тржиштима, како би се побољшали животи људи, додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана