Грубишић: Исплата не би значајно уздрмала финансијски систем

Агенције
Грубишић: Исплата не би значајно уздрмала финансијски систем

Београд - Србија би, у случају да пресуда суда у Стразбуру за исплату старе девизне штедње грађанима БиХ постане правоснажна, морала да врати новац, што ће увећати јавни дуг земље, али неће значајно уздрмати финансијски систем, рекао је професор на Београдској банкарској академији Зоран Грубишић, преносе агенције.

- Држава тај трошак мора да издржи, али сигуран сам да то није износ који би значајно оптеретио и уздрмао финансијски систем. То није добра вест за буџет Србије, али би се морала наћи средства у случају да пресуда постане правоснажна - рекао је Грубишић.

Грубишић је оцијенио да би држава Србија могла да нађе простора у буџету и рјешење, као и у случају њених старих девизних штедиша, односно да изврши репрограм отплате дуга по годинама.

- Не знам о којој се суми ради, али ће у сваком случају увећати јавни дуг земље. Нашло би се неко решење као и за стару девизну штедњу коју Србија већ има за своје грађане као програм отплате по годинама, па би се онда трговало обвезницама на секунданром тржишту, што се већ сада ради са старом девизном штедњом - рекао је Грубишић.

Он је истакао да евентуална исплата старе девизне штедње некадашњим штедишама Инвестбанке из БиХ не би утицала на исплату пензија и плата у Србији.

Раније је из Министарства правде Србије речено да ће Србија у наредним данима размотрити одлуку Суда у Стразбуру поводом неправоснажне пресуде да је дужна да исплати стару девизну штедњу грађанима из БиХ, који су имали уштеђевину у пословницама Инвестбанке, као и да постоји могућност жалбе на ту пресуду.

- Став Србије је да је донесена пресуда која још није правоснажна. Србија ће у наредном периоду размотрити садржину те пресуде и евентуалну могућност обраћања, односно жалбу, Великом већу Европског суда за људска права - речено је у овом министарству, уз напомену да треба утврдити који је износ у питању.

Европски суд за људска права пресудио је 6. новембра у корист троје штедиша из БиХ Сакиба Шахдановића, Емине Алишић и Азиза Саџака, због неисплаћених девизних улога у некадашњој Љубљанској банци Сарајево и српској Инвестбанци, филијала у Тузли.

Пресуда суда у Стразбуру постаће правоснажна ако се на њу у идућа три мјесеца не жали ниједна страна.

Ивнестбанка је од почетка јануара 2003. године у стечају, а до сада је Словенија најавила жалбу на пресуду, наводећи да не може вратити новац који није добила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана