Грчкој потребан дужи рок

Агенције
Грчкој потребан дужи рок

Aтина - Грчкој је потребно да јој међународни кредитори за двије године продуже испуњење фискалних обећања, као и подстицај Европске централне банке (ЕЦБ), изјавио је грчки премијер Антонис Самарас, преносе агенције.

Премијер Самарас је у интервјуу “Вашингтон посту” који је објављен у Грчкој, рекао да је та земља погођена рецесијом одлучна да усвоји нови пакет мјера штедње вриједан 11,7 милијарди евра (15 милијарди долара) како би избјегла напуштање еврозоне.

Самарас је, међутим, изјавио да би програм могао да буде примјењен за четири године, што би било боље, умјесто тренутно договореног рока од двије године.

- Говоримо о продужењу до 2016. године - рекао је Самарас.

Представници земаља-чланица еврозоне и руководиоци Међународног монетарног фонда (ММФ) који су се јуче састали у Никозији су, такође, констатовали да је Грчкој потребно више времена за остварење договорених циљева.

Док се одлуке Европске уније у вези са Грчком очекују на самиту који ће бити одржан од 18. до 19. октобра, министар финансија Јанис Стурнарас је рекао у Никозији да званичници имају десет дана да ратификују пакет мјера за смањење трошкова о коме се расправља од јуна.

Грчка мора да се сложи са такозваном “тројком” кредитора - ЕУ, ММФ и ЕЦБ како би добила сљедећу траншу од 31 милијарду евра из пакета помоћи.

Самарас је истакао у поменутом интервјуу како је новац потребан да би се рекапитализовале грчке банке и платило више од шест милијарди долара које држава дугује приватном сектору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана