Грчкој одобрено 12 милијарди евра

Глас Српске
Грчкој одобрено 12 милијарди евра

БРИСЕЛ - Министри финансија еврозоне одобрили су исплату кључне рате од 12 милијарди евра помоћи Грчкој и најавили детаље другог пакета помоћи Aтини "идућих седмица".

На телефонској конференцији 17 министара финансија договорено је да пета транша пакета од 110 милијарди евра, договореног у мају 2010. године, буде исплаћена до 15. јула чим Међународни монетарни фонд потпише ослобађање свог дијела средстава, пренијеле су агенције.

Очекује се да ће се ММФ састати 8. јула.

- Грчке власти показале су велику ријешеност да изврше фискална прилагођавања у правцу економског раста - рекао је предсједавајући Еврогрупе Жан Клод Јункер.

Он је додао да су министри финансија позвали све политичке партије у Грчкој да подрже циљеве овог програма и мјере штедње како би се обезбиједила брза и темељна имплементација.
Министри финансија истичу да ће се у идућим седмицама одредити прецизни модалитети и скала учешћа приватног сектора у другом пакету помоћи Грчкој, који ће такође износити око 110 милијарди евра.

Министри еврозоне су нагласили да ће нови пакет бити условљен "снажном приврженошћу спровођењу мјера фискалне консолидације као и амбициозним и конкретним структуралним реформама и плановима за приватизацију".

Иако ће 12 милијарди евра помоћи Aтини да испуни финансијске обавезе које пристижу у августу од 5,9 милијарди евра влада још мора да пређе огроман пут ако жели да врати одрживост дуга чији је удио у друштвеном бруто производу 150 одсто.

Нова транша помоћи Грчкој од еврозоне и ММФ-а одобрена је након што је парламент у Aтини усвојио мјере штедње на засједањима 29. и 30 јуна, као што су кредитори и тражили, а чиме се отклања непосредна опасност од банкрота земље.
Aтина није успјела да оствари зацртани буџет послије првог пакета помоћи договореног прошле године са ЕУ и ММФ-ом, што је повећало опасност од ширења кризе у еврозони.
Поменути други пакет би требало да се примјењује од 2011. до 2014. године.

Забринутост

Упркос ослобађању нове транше, међу званичницима ЕУ расте забринутост да су реформе, укључујући мјере штедње од 28 милијарди евра од данас до 2015. године превише оштре и могу проузроковати дугорочну штету.

Министар финансија Пољске Јацек Ростовски рекао је да се превелики нагласак ставља на мјере штедње, а премало на раст у Грчкој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана