Грчкој ни цент док не одлучи остаје ли у еврозони

Глас Српске
Грчкој ни цент док не одлучи остаје ли у еврозони

КAН - Предсједник Француске Никола Саркози и њемачки канцелар Aнгела Меркел истакли су да Грчка неће добити ни цент помоћи док се не изјасни о томе да ли жели да остане у еврозони.

Меркелова и Саркози су, послије састанка са грчким премијером Јоргосом Папандреуом и другим европским лидерима у сриједу касно увече, саопштили да је очување еврозоне важније од спасавања Грчке.

Европски лидери су од Папандреуа тражили објашњење његове иницијативе да у својој земљи одржи референдум о прихватању оштрих мјера штедње које су услов за добијање зајмова помоћу којих Грчка треба да избјегне банкрот.

Папандреу је на састанку, организованом прије почетка самита Г20, најавио да ће плебисцитарно изјашњавање грађана о даљој судбини Грчке у еврозони бити одржано највероватније 4. децембра.
Предсједник СAД Барак Обама рекао је у Кану да је најважнији задатак свјетских лидера окупљених на дводневном економском самиту Групе 20, који је почео јуче, да ријеше европску финансијску кризу.

Обама је казао да ЕУ предузима важне кораке за свеобухватно рјешење дужничке кризе, али да треба да буду разјашњени неки детаљи који се тичу примјене планираних мјера.

Обраћајући се послије приватног састанка са Николом Саркозијем на маргинама самита Г20, Обама је казао да је са
француским колегом разматрао и питање Грчке.

Ситуација у Грчкој додатно је закомпликована одлуком министра финансија Евангелоса Венизелоса да не подржи идеју о референдуму.

Венизелос је, наиме, казао да учешће Грчке у зони евра не може да зависи од референдума и да пажња мора бити усмјерена на брзо добијање новца за спасавање земље из дужничке кризе.

Папандреу је послије тога сазвао кризни састанак свог кабинета, у тренутку када се посланици из његове Социјалистичке странке, као и министри буне због његовог плана да се одржи референдум.

Истовремено, предсједавајући еврогрупе Жан-Клод Јункер изјавио је да Грчку неће држати по сваку цијену у еврозони.
Тренутно се, како је додао, ради на анализи како би иступање Грчке могло проћи без штете по еврозону.

Њемачка штампа

Њемачка штампа револтирана је неодговорношћу Грчке, а најављени референдум описују као избор између куге и колере.

"Одузмите евро Грцима", наслов је у њемачком дневном листу "Билд", који сматра да се и народ у Њемачкој може изјаснити о "изласку Грка, који су пред банкротом, из еврозоне".

Међутим, њемачки "Шпигл" оцјењује да би се можда могло на крају десити да Грци и не "минирају" бриселске одлуке.

- Грци ће, треба одмах на почетку рећи, за промјену, поново сами одлучивати о томе како ће њихова земља и они ићи даље. Већ дуго времена нису имали праву прилику да тако нешто учине. Готово годину и по стоји ова, некада поносна земља, под страном управом - констатује "Шпигл".      

Смјене у војном врху

Одлука грчке владе да смијени војно руководство у јеку дужничке кризе могла би да буде знак да кабинет премијера Јоргоса Папандреуа сматра да су му дани одбројани, али да жели да увјери међународну заједницу да земљи не пријети опасност  од доласка на власт војне хунте, попут оне прије четири деценије, оцјењује Ројтерс.

Aтина је одбацила наводе страних медија да је војни врх у уторак смијењен како би се предуприједио евентуални пуч.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана