Грчкој истиче вријеме, ЕУ неће чекати

Глас Српске
Грчкој истиче вријеме, ЕУ неће чекати

AТИНA - Грчка мора да до краја године ратификује план о пакету помоћи Европске уније који има за циљ извлачење те државе из дужничке кризе.

Портпарол грчке владе Илиас Мосиалос је рекао да је на европском самиту, где је план договорен, одређен рок за његову ратификацију у грчком парламенту до краја 2011.

- Наши европски партнери неће чекати. Имамо само седам седмица и не можемо да изгубимо ни један једини дан - додао је Мосиалос, пренијеле су агенције.

Грчка се, међутим, налази у веома турбулентном политичком периоду. Иако је влада премијера Јоргоса Папандреуа преживјела гласање о повјерењу, стање је далеко од редовног.
Већ се увелико преговара о новој влади у коју би ушле и странке опозиције. Ипак, опозиција и даље не одустаје од захтјева за пријевременим изборима.

У Грчкој су се јуче наставили разговори политичких лидера ради проналажења рјешења за дужничку кризу.

Лидер грчке опозиције Aнтонис Самарас изјавио је послије састанка са предсједником Грчке Каролосом Папуљасом да је спреман на сарадњу о превазилажењу политичке кризе уколико премијер Јоргос Папандреу поднесе оставку.
Самарас, лидер странке Нова демократија, оцијенио је да Папандреу останком на функцији онемогућава проналажење било каквог рјешења.
Да Европа неће имати пуно разумијевања за ново грчко кашњење показују и резултати истраживања института Галуп према којима Aустријанци сматрају да би Грчка требало да напусти еврозону и да буде проглашена несолвентном.

Чувени амерички економски аналитичар Нуриел Рубини сматра да ће ММФ и Њемачка за годину пустити Грчку да банкротира.

Његова теорија је да је стратегија ММФ-а и Њемачке одржавати Грчку у животу довољно дуго да се спасу Италија и Шпанија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана