Грчки синдром пријети Риму

Глас Српске
Грчки синдром пријети Риму

РИМ - Грчки синдром све више пријети Италији, а огроман јавни дуг забрињава Брисел и Вашингтон, што потврђује и једина, лако донијета одлука на самиту Групе 20 у Кану, да ММФ надгледа испуњавање циљева Рима.

Премијер Италије Силвио Берлускони и даље тврди да је у Италији све у реду, док опозиција протестује и тражи његову оставку, преносе агенције.

Италијански енормни јавни дуг, који би према процјени стручњака у јануару могао да достигне 2.000 милијарди евра, дакле више него грчки, шпански и португалски дуг заједно, веома брине Брисел, јер је ријеч о трећој економији у еврозони, па би банкрот Италије био погубан за Европску унију.

Италијанску економску ситуацију додатно погоршавају скроман привредни раст 0,3 одсто, рад на црно, неопорезованих 270 милијарди евра годишње и незапосленост, која је чак 30 одсто међу младима.

Ту су и губици на берзи, раст камата на државним обвезницама више од шест одсто, што је директна посљедица изгубљеног кредибилитета земље.

Берлускони, међутим, негира постојање кризе у Италији.

- Потрошња није смањена, ресторани су препуни, не можете да нађете слободно мјесто у авионима, нити у љетовалиштима. Кад живите у Италији, не схватате да би то могло да буде дубока криза - каже Берлускони.

Виђење Берлусконијеве италијанске стварности не дијели ни знатна већина грађана - само 22 одсто Италијана подржава премијера, као ни опозиција, што потврђује више хиљада окупљених учесника на протесту у центру Рима, који су тражили оставку Силвија Берлусконија.

Берлускони је, међутим, одлучно одбацио и најмању помисао да поднесе оставку. Он каже да на то не помишља ни на тренутак због осјећаја "одговорности према бирачима и земљи".

Да ли је на помолу крај Берлусконијеве владавине знаће се већ сљедеће седмице када ће парламент, 57. пут од почетка мандата 2008. године, гласати о повјерењу влади.

Италија је по снази седма економска сила у свијету, али такође има други по величини највећи јавни дуг међу земљама ЕУ.

Њемачка штампа

Жонглерске умјетности Берлусконија су завршене, пише њемачки лист "Франкфуртер алгемајне цајтунг" (ФAЗ).

Наводи да ће "Италију, оснивачког члана Европске економске заједнице, трећу по величини економију еврозоне, убудуће ће контролисати ММФ".

- Aко Берлускони ово понижење дуго преживи, мораће да му се додијели орден: политички бесмртан - преноси ФAЗ.

Њемачки "Зидвест пресе" пише да је уочи самита Г20 "грчки премијер Јоргос Папандреу на кољенима морао да издржи трочасовни разговор са дуетом Меркел-Саркози због његове иницијативе о референдуму".

- Сљедећи на реду је био Силвио Берлускони. Тај иначе разметљиви Италијан, већ послије 30 минута је био готов. Блијед, упркос три слоја шминке, јавно је признао да му је, због лоших оцјена о смањењу дугова, хитно неопходна међународна помоћ и контрола - пише лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана