Грчки проблеми гуше свјетску економију

Глас Српске
Грчки проблеми гуше свјетску економију

БУСAН - Званичници водећих свјетских економија изразили су у петак бојазан у погледу "здравља" свјетске економије, те дали подршку напорима еврозоне за рјешавање дужничке кризе која је пољуљала свјетска тржишта, пренијеле су агенције.

Говорећи пред почетак дводневних преговора Групе 20 (Г20) најразвијенијих земаља свијета и привреда у наглом успону у јужнокорејском граду Бусану, јужноафрички министар за планирање Тревор Мануел је рекао да ће састанак Г20 дати могућност за сузбијање ширења нестабилности на свјетским тржиштима.

- Од посебног је значаја да сви схватимо крхкост опоравка - рекао је Мануел.

Египатски министар финансија Јусеф Бутрос-Гали казао је да сматра да проблем Грчке још није ријешен и да опасност још није прошла.

- Мјере које се од Грка траже прилично су строге и у неким случајевима сумњам да ће бити у стању да наставе да их примјењују - рекао је Бутрос-Гали.

Aмерички министар финансија Тимоти Гајтнер изразио је увјерење да је глобална економија довољно јака да преброди европске тешкоће.

- Свјетска економија је ушла у период забринутости због Европе - рекао је Гајтнер.

Међу питањима о којима се расправља је и доношење глобалних стандарда за обавезан ниво резерви капитала финансијских институција као заштиту од потенцијалних кредитних губитака у случају кризе.

Aналитичари указују да је мало вјероватно да ће бити постигнут споразум о новим стандардима о висини капитала банака, опорезивању банака и успостављању "финансијских заштитних мрежа" за помоћ економијама у успону.

Свјетска банка

Званичници Свјетске банке позвали су чланице Г20, које разматрају мјере за преобликовање свјетског финансијског система, да осигурају да се на њиховом дневном реду нађе и помоћ земљама у развоју у достизању њиховог потенцијала, како би могле дати подршку одрживом расту свјетске економије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана