Грчка: За 16. јул најављен генерални штрајк

Агенције
Грчка: За 16. јул најављен генерални штрајк

Aтина - Највећи грчки раднички синдикати саопштили су данас да ће 16. јула одржати генерални штрајк у знак протеста због нове рунде отпуштања које је најавила Влада како би осигурала позајмице од ЕУ и Међународног монетарног фонда, преносе агенције.

- На ванредном састанку извршног комитета донијета је одлука да се упути позив на једнодневни штрајк 16. јула због Владиног нацрта закона у којем су предвиђена отпуштања - наводи се у саопштењу водећег синдиката ГСЕЕ.

Грчка Влада јуче је парламенту предала нацрт закона у којем су наведени детаљи прерасподјеле цивилних службеника, што је изазвало протесте.

Према појединим извјештајима, грчки министар финансија Јанис Стурнарас рекао је парламенту да нацрт мора бити одобрен до 19. јула, како би Атина добила прву траншу помоћи од ЕУ и ММФ.

Посљедња отпуштања, која ће обухватити просвјетне раднике, директоре школа и општинске раднике изазвала су нове протесте у Грчкој, која четврту годину заредом уводи мјере штедње и има рекордну стопу незапослености.

Грчка се обавезала да ће спровести реформе у замјену за око 6,8 милијарди евра помоћи ЕУ, Европске централне банке и ММФ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана