Грчка успаничила тржишта капитала

Глас Српске
Грчка успаничила тржишта капитала

ЊУЈОРК/ЛОНДОН - Признање Грчке да ове године неће успјети да оствари планиране циљеве за смањење буџетског дефицита унијело је панику међу инвеститоре, па је вриједност евра према долару "склизнула" на најнижи ниво за осам мјесеци, а потонуле су и берзе.

На паневропском индексу FTSEurofirst 300 највише су ослабиле акције банака, за 3,7 одсто, што је доказ са колико великим проблемима се суочавају финансијске институције.
Европске акције су изгубиле 2,3 одсто вриједности, док је свјетски индекс акција MSCI ослабио 1,4 одсто, пренијеле су агенције.

- Европска криза ће се вјероватно продужити на још много мјесеци, а то продужење значи да ће евро наставити да слаби - указао је аналитичар компаније "Вестпак банкинг" Имре Спицер.

Лоша привредна слика Европе срушила је индексе и на азијским берзама.

У међувремену је Грчка влада одобрила нацрт буџета за сљедећу годину којим се предвиђа да ће дефицит за ову годину достићи 8,5 одсто бруто домаћег производа.

Министарство финансија је навело да ће овогодишњи дефицит бити 18,7 милијарди евра, односно већи од пројектованог, који износи 17,1 милијарди, односно 7,8 одсто БДП.

Разлог за већи буџетски дефицит је, како је наведено, дубља рецесија од оне која је очекивана.

Министарство је упозорило да би дефицит до краја године могао да премаши и тај ниво уколико све нове мјере штедње не буду имплементиране.

Влада је одобрила и мјере за смањење броја запослених у јавном сектору. Тај план предвиђа стварање "радне резерве", у коју ће бити сврстано 30.000 запослених, који ће послије истека године бити отпуштени.

Грчка влада је, суочена са незадовољством међународних кредитора, усвојила још једну серију мјера штедње како би осигурала исплату нове транше помоћи.

Грчки министар финансија Евангелос Венизелос каже да ће Грчка примити шесту траншу помоћи ЕУ и ММФ-а јер предузима неопходне мјере штедње, а "грчки народ трпи велике жртве".
Ипак, како преноси Дојче веле, међународни кредитори су "разочарани" ставом грчких власти о смањењу јавног сектора јер "Aтина планира да се ријеши само старијих службеника који би практично били пензионисани. Они би, наравно, морали да примају пензије па се на овај начин штеди мало новца".
Министри финансија 17 чланица Европске уније које користе евро састали су се јуче у Луксембургу с циљем да постигну споразум о пуштању сљедеће транше међународног зајма за Грчку која је од виталног значаја за ту земљу.

Преговори трају

Власти Грчке и инспектори Европске уније, Европске централне банке и Међународног монетарног фонда нису окончали преговоре о пуштању сљедеће транше међународног зајма за спасавање дугом оптерећене Грчке, саопштили су грчки званичници, оповргавајући тиме претходно саопштење замјеника грчког министра финансија.

Тим инспектора, познат као "тројка", још испитује буџетску ситуацију Грчке и друге реформе неопходне за пуштање сљедеће транше од осам милијарди евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана