Грчка спасена, криза остаје

Глас Српске
Грчка спасена, криза остаје

БЕРЛИН - Послије договора лидера држава чланица еврозоне о новом пакету помоћи Грчкој од близу 159 милијарди евра, у коме ће учествовати и приватни сектор, стручњаци кажу да је та земља сада спасена, али да се дужничка криза наставља.

Очекивања да ће договор бити постигнут су, по њемачкој медијској кући Дојче веле (DW) била тако мала да су се и сами политичари у земљама монетарне уније изненадили како им је у четвртак пошло за руком да саставе нови финансијски пакет за Грчку.

Помоћ европских влада и Међународног монетарног фонда (ММФ) ће износити 109 милијарди евра, док ће приватни сектор учествовати са 49,6 милијарди евра. Учешће банака и других инвеститора се процјењује на 37 милијарди евра, уз додатних 12,6 милијарди евра из програма откупа грчког дуга.

ДЊ додаје како је у погледу Грчке, али и Португалије и Ирске, које су такође добиле десетине милијарди евра помоћи ЕУ и ММФ, важно и смањење каматних стопа и продужење рокова за отплату кредита.

Но, најважнијом се сматра одлука лидера еврозоне да ће Европски фонд за спасавање (EFSF) на секундарном тржишту моћи да купује обвезнице и користи свој новац за докапитализацију финансијских институција.

DW преноси мишљење финансијских стручњака да тиме почиње изградња фискалне уније везане за еврозону, постојећу монетарну унију. То се сматра великим кораком напријед у процесу евроинтеграције. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана