Грчка: Професори протестовали у војним униформама

Агенције
Грчка: Професори протестовали у војним униформама

Aтина - Стотине грчких професора у војним униформама организовале су у Атини протестну шетњу због наредбе грчке владе о увођењу цивилне мобилизације, којом је професорима забрањено учешће у најављеном штрајку 17. маја, преносе агенције.

Синдикат средњошколских наставника (ОЛМЕ) организовао је синоћ шетњу до атинског трга Синтагма, гдје се налази сједиште грчког парламанта.

Многи наставници били су обучени у војничке униформе са фластерима на уснама, чиме су хтјели да поруче како им се не даје могућност да изразе своје о владиној наредби, преносе грчки медији.

Улицама Атине прошла је и макета тенка, а демонстранти су носили плакате са симболима хунте.

Синдикат државних службеника у Грчкој АДЕДИ ступиће данас у 24-часовни штрајк, подржавајући на тај начин професоре средњих школа у њиховој “праведној борби за достојанство оних који васпитавају грчку омладину”.

Тиме ће се овај синдикат придружити највећем синдикату запослених у приватном сектору ГСЕЕ, који ће у четвртак, 16. маја, организовати четворочасовне протесте због одлуке Владе о цивилној мобилизацији.

Осим у Атини, протести ће данас бити организовани у Солуну, Патри и другим градовима.

Мото протеста биће “Борба наставника – борба свих запослених”.

Синдикат наставника донио је 10. маја одлуку о организовању штрајка у вријеме одржавања пријемних испита на факултетима од 17. до 31. маја.

Циљ штрајка је да влада Антониса Самараса укине одлуку о увећању броја часова наставницима и премјештање појединих наставника из централних у периферне школе гдје недостаје кадар што ће, према мишљењу грчких просвјетара, довести до укидања радних мјеста.

Влада је објавила да неће допустити да се поремети одржавање пријемних испита на универзитетима и објавила цивилну мобилизацију за 85.000 средњошколских професора.

Влада је запријетила новчаним и затворским казнама за све које су супроставе наредби, коју је потписао премијер Самарас.

Синдикати запослених у државним службама у Грчкој заказали су за данас 24-часовни штрајк као одговор на одлуку владе да просвјетарима онемогући штрајк.

Влада је наиме увела цивилне мобилизације како би спријечила наставнике да штрајком поремете одржавање пријемних испита на факултетима од 17. до 31. маја.

Током данашњег штрајка школе неће радити, а озбиљно ће бити поремећен и превоз.

Ово је трећи пут ове године да Влада прибјегава овој мјери која је предвиђена за природне катастрофе и националне кризе.

Портпарол владе Симос Кедикоглу изјавио је да је Влада донијела ову одлуку зато што је то њена “морална обавеза”.

Синдикати наставника су планирали да почну штрајк уз поштовање минимума процеса рада 17. маја.

Они су незадовољни због увођења дужег радног времена и недобровољног премјештања наставног особља.

Влада је почела да уручује наредбе о цивилној мобилизацији за око 85.000 наставника која ступа на снагу у сриједу, 15. маја.

- Испити ће бити одржани без проблема и на вријеме. Учинили смо све што смо могли и надамо се да ће се тензије смирити и да ћемо моћи да размотримо праве проблеме у образовању: Да ли смо поносни на квалитет образовања које пружамо својој дјеци? На језик који говоре? На историју коју знају? Ја мислим да је грчки који је наша генерација учила у школи био бољи од оног који дјеца данас уче - рекао је Кедикоглу.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана