Грчка продаје луке, аеродроме и руднике

Глас Српске
Грчка продаје луке, аеродроме и руднике

AТИНA - Грчка је затражила нове финансијске савјетнике за предстојећу приватизацију државне имовине, која треба да укључи десетак регионалних аеродрома и лука, руднике злата, државног оператера жељезнице и државну пошту, јавио је Танјуг.

Министарство финансија Грчке саопштило је да нови савјетници морају бити именовани до 25. јула, а потребни су "ради хитног промовисања" приватизације имовине, која ће се односити и на један познати казино и државну рударску компанију "Ларко".

Социјалистичка влада презадужене Грчке је обећала да ће приватизовати и изнајмити 50 милијарди евра (70 милијарди долара) вриједну државну имовину до 2015. године, што је шокирало Грке већ изнурене због једногодишњих мјера строге штедње.

Циљ мјера приватизације је да се смањи огромно дужничко оптерећење Грчке које премашује 350 милијарди евра.

Тај програм, чије спровођење захтијевају међународни кредитори у замјену за нову помоћ за спасавање, доведен је, међутим, у питање због кратких рокова за његово спровођење и владиног неиспуњавања циљева послије вишемјесечних обећања.

Власти Грчке су већ именовале један број европских банака и инвестиционих савјетника који ће помоћи у продаји државног удјела у монополу коцкарница ОПAП, Међународном аеродрому у Aтини, аутопутевима, једном гасном налазишту у сјеверној Грчкој и државној индустрији возила ЕЛВО.

Састанак

Лидери земаља чланица еврозоне ће се у четвртак, 21. јула, окупити у Бриселу на хитном састанку сазваном због забринутости да би дужничка криза могла да се прошири са Грчке на неке веће европске земље, првенствено на Италију и Шпанију.

- Договор Европске уније о новој помоћи Грчкој ће бити "достижан" на самиту у четвртак - изјавио је грчки министар финансија Евангелос Венизелос, указујући тиме на то да је постигнут напредак у преговорима између европских влада и приватних кредитора о другом пакету помоћи званичној Aтини. Венизелос је навео да је Грчка на добром путу да сљедеће године оствари примарни буџетски суфицит.

Незапосленост

Стопа незапослености у Грчкој у априлу се спустила на 15,8 одсто са мартовских 16,2 одсто, саопштила је јуче статистичка служба те земље.

У априлу је у Грчкој без посла било 786.000 људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана