Грчка потопила свјетске берзе

Глас Српске
Грчка потопила свјетске берзе

ЛОНДОН, ЊУЈОРК - Ново погоршање кредитног рејтинга Грчке јуче је на међународним берзама изазвало оштар пад цијена акција и курса евра, који према долару има најнижу вриједност у посљедњих 12 мјесеци.

Дан након што је агенција "Стандард и Пурс" снизила грчки кредитни рејтинг на ниво који се у неформалном говору на берзама означава као "џанк" (смеће), глобални индекс акција  MSCI опао је за 1,3 одсто, јавиле су агенције.

Смањени рејтинг значи да су обвезнице грчке владе високоризичне и да су мање шансе да ће их влада у Aтини исплатити под уговореним условима и роковима.

"Стандард и Пурс" је смањио и кредитни рејтинг Португалије, а у свјетским финансијским круговима све су гласнија страховања да је Португалија сљедећа земља чланица еврозоне која би могла да се нађе у сличној ситуацији као Грчка.
Каматне стопе за обвезнице грчке владе достигле су почетком седмице рекордни ниво од десет одсто, док је вриједност акција на берзи у Aтини пала за шест процената.

Драматични догађаји на свјетском финансијском тржишту услиједили су пошто је грчка влада признала да више није у стању да позајмљује новац на међународним тржиштима и позвала Европску унију и Међународни монетарни фонд да активирају обећани пакет помоћи од приближно 50 милијарди евра, како би могла да исплати дугове који доспијевају на наплату сљедећег мјесеца.

Протести

На улицама Aтине радници су и јуче протестовали захтијевајући да земља прогласи банкрот како би за кризу платиле иностране банке, а не радници. Осим запослених у јавном превозу и болницама, од јуче протестују и професори запослени у систему средњег образовања и васпитачице у дјечијим вртићима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана