Грчка: Политички лидери постигли договор о већини реформи

Агенције
Грчка: Политички лидери постигли договор о већини реформи

Aтина - Политички лидери у Грчкој постигли су договор о највећем броју мјера штедње које захтијевају међународни кредитори и сада разматрају смањење пензија и плата како би довршили пакет штедње вриједан 1,5 милијарди евра, изјавили су данас извори блиски разговорима, преносе агенције.

Грчка мора да уштеди 11,5 милијарди евра за фискалну 2013. и 2014. годину како би задовољила нестрпљиве кредиторе чија се делегација тренутно налази у Атини, гдје процјењује да ли Грчка поштује раније постављене услове за добијање помоћи.

Влада премијера Антониса Самариса прошле седмице је саставила листу мјера за остварење тражене уштеде, али се три странке из његове коалиције не слажу, због чега су разговори помјерени за сутра.

- Није да се политички лидери не слажу ни о чему, него постоје алтернативни приједлози о којима се расправља, да би се заштитили они са малим пензијама или приходима из јавног сектора - рекао је извор који учествује у разговорима.

Грчка, која је близу банкрота, покушава да увјери ЕУ и Међународни монетарни фонд да је окренула нову страницу и да је спремна да проведе дуго одгађане реформе како би извукла своју привреду из рецесије.

Кредитори до сада нису били задовољни, а званичници су рекли Ројтерсу да су све веће шансе да ће Атина затражити ново реструктурисање дуга, што ће еврозона тешко моћи да финансира.

Грчки медији преносе да државни лидери разматрају могућност отпуштања радника на одређено вријеме из јавног сектора, ограничавање раста пензија, смањење социјалних бенефиција, редукције пореских олакшица и смањење плата у јавном сектору, као и повећање старосне границе за одлазак у пензију за годину дана.

Очекује се да одлука о исплати нове транше помоћи за Грчку неће бити донесена до септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана