Грчка паралисана

Глас Српске
Грчка паралисана

AТИНA - Дводневни штрајк који је јуче почео у Грчкој приземљио је авионе, зауставио јавни превоз и затворио скоро све установе и институције.


Штрајкује се скоро свуда - од царинских служби до продавница и школа, а епицентар протеста је у Aтини.

Полиција у Aтини је била приморана да употријеби сузавац како би растјерала групу младих демонстранта који су на припаднике снаге безбједности бацали запаљиве бомбе. Полиција блокира и пут поред грчког парламента, а затворене су и двије станице метроа.

У највећем таласу штрајкова који је досад захватио Грчку, према првим процјенама, око 70 хиљада демонстраната је "окупирало" улице и тргове Aтине. Према извјештајима полиције, на које се позивају агенције, велики протести су организовани у Солуну, Патрасу и Хераклиону на Криту.

Рад су у знак протеста због нових мјера штедње о којима парламент треба да гласа данас, прекинули сви - зубари, љекари у државним болницама, адвокати, власници продавница, порески службеници, апотекари и лучки радници.

Сви летови у Грчкој су отказани. У штрајк су ступили и запослени у јавном саобраћају, таксисти, запослени на бензинским пумпама...

Новинари у Грчкој обуставили су рад још у уторак, а око 2.000 новинара протестовало је у центру Aтине због најављених отпуштања.
- Послије двије године константне штедње незапосленост у медијском сектору износи 25 одсто и нови закон је убиствен - рекао је шеф атинског синдиката новинара Димитрис Тримис.
У конфедерацији синдиката у јавном сектору AДЕДЏ објашњавају да они који живе од мјесечних плата не могу више да се одричу, због чега су позвали народ да на улици тражи правду.
У новом "пакету" мјера штедње предлаже се смањење плата и пензија, повећање пореза као и отпуштање 30.000 запослених у јавном сектору.

Синдикалне конфедерације запослених у јавном и приватном сектору - које имају више од два милиона чланова - договориле су се да у исто вријеме одрже штрајк како би извршили притисак на посланике.

Дводневни штрајк је највећи прекид рада у посљедње двије године откако је избила финансијско-економска криза.

У вријеме када званични подаци показују да је незапосленост порасла на 16,5 одсто, а влада настоји да обезбиједи подршку за кључни реформски закон, премијер Грчке Јоргос Папандреу претходно је позвао у парламенту своје социјалисте на "јединство" и да "докажу одговорност" приликом гласања о новим мјерама штедње.

Шпанија

Aгенција "Мудис" смањила је рејтинг шпанских државних обвезница за два подиока, два дана након што је друга агенција "Стандард енд пурс" извршила исто смањење.
Aгенција "Муди" истиче да је смањила рејтинг Шпаније, јер нема поузданог рјешења дужничке кризе у еврозони. Рејтинг Шпаније смањен је са Aа2 на Aа1.
Према агенцији, дужничка криза и тешкоће са којима се суочавају шпанске банке уколико желе да позајме новац значи да се додатно смањују предвиђања за економски раст те земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана