Грчка паралисана

Глас Српске
Грчка паралисана

AТИНA - Водећи грчки синдикати, незадовољни владиним мјерама штедње, почели су јуче 24-часовни штрајк, који је паралисао многе службе у земљи.

Водеће синдикалне конфедерације запослених у јавном и приватном сектору протестом желе да изразе незадовољство због новог владиног програма штедње, који предвиђа смањење плата, повећање пореза и продају јавних предузећа, пренијеле су агенције.

Због штрајка су обустављени поморски и копнени превоз, а државне службе, школе и продавнице нису радиле или је њихов рад редукован.

Болнице су радиле с минималним бројем особља, а радио и телевизијске станице су обуставиле програм.

Ваздушни саобраћај се, међутим, одвијао нормално јер су контролори лета саопштили да неће обуставити рад.

Окупљени грађани на улицама узвикивали су "Лопови, издајници", а ангажовано је више од 1.500 полицајаца, који су око парламента подигли металне ограде.

Грчка полиција спријечила је демонстранте да опколе зграду парламента и тако онемогуће посланике да дођу на сједницу парламента на којој се расправља о мјерама штедње.
Демонстранти су каменицама и бензинским бомбама гађали полицајце, који су испалили сузавац. Неколико активиста гађало је аутомобил у којем је био грчки премијер Јоргос Папандреу.
Забиљежени су и сукоби између демонстраната. Полиција је саопштила да је једно лице повријеђено, а да је 40 ухапшено.

Грчки синдикати су ове године два пута одржавали протесте због државних мјера штедње и приватизације.

Нови пакет тих мјера би парламент Aтине требало да разматра до краја јуна. До 2015. године на тај начин требало би да се уштеди 28 милијарди евра.

То је заправо предуслов да ММФ и европске финансијске институције Грчкој одобре нове транше кредита за опоравак земље, која се налази пред банкротом.

Грчкој је у мају 2010. године одобрена позајмица на три године у неколико транши, укупне вриједности 110 милијарди евра.

Политика

Непопуларне мјере штедње већ мијењају политичку мапу Грчке. Према најновијем истраживању јавног мњења, за опозициону Нову демократију сада се изјашњава 31 одсто грађана - четири одсто више него за владајући ПAСОК.

Премијер Јоргос Папандреу нашао се пред највећим искушењем у својој политичкој каријери.

Оштре критике стижу са свих страна, не само од опозиције и синдиката, него и од појединих чланова ПAСОК-а, који сматрају да то није пут за излазак земље из дужничке кризе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана