Грчка остаје без кеша већ у јулу, у оптицај крећу вриједносни купони

Index.hr
Грчка остаје без кеша већ у јулу, у оптицај крећу вриједносни купони

Атина - Према процјенама неких стручњака, Грчка би без новца, односно готовине у оптицају, могла остати већ почетком јула.

Наиме, паника и политичка нестабилност натјерале су грађане Грчке да масовно почну повлачити своју штедњу из домаћих банака.

Процјењује се да је само почетком ове седмице из грчких банака повучено преко милијарду евра. Грађани се плаше да би њихова уштеђевина могла изгубити велик дио вриједности, или чак нестати у потпуности уколико Грчка напусти еврозону и пријеђе на драхму.

Исто питање мучи и инвеститоре на финанцијском тржишту. На берзи су тако све јаче и спекулације да би Грчка у случају да остане без готовине умјесто евра у оптицај могла пустити вриједносне купоне.

Професор Јанис Јоанидис је казао да опасност од потпуног одлива капитала из банака представља велики ризик за земљу, али и цијелу еврозону. Према његовом мишљењу, Европска централна банка би требала гарантовати депозите које држе кредитори у овој регији, како би се спријечило даљње ширење “заразе”. 

“Само се дјелима може спријечити пустошење банака, не ријечима”, додао је.

Подсјетимо, Грци ће средином сљедећег мјесеца опет морати на изборе, на којима ће заправо одлучити о томе хоће ли земља напустити еврозону и укинути постојеће Беилаут програме. Анкете говоре да највеће шансе за побједу има радикално љевичарска коалиција Сириза, која заговара обуставу политика штедње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана