Грчка одустала од референдума

Глас Српске
Грчка одустала од референдума

AТИНA - Грчка је одустала од плана да одржи контроверзни референдум о чланству земље у еврозони који је пријетио да доведе до кризе европског блока, саопштило је у петак грчко Министарство финансија, пренијеле су агенције.

Грчки министар финансија Евангелос Венизелос дао је то обећање у телефонским разговорима с предсједавајућим еврозоне Жан-Клодом Јункером, европским комесаром за економију и монетарна питања Олијем Реном и њемачким министром финансија Волфгангом Шојблеом, наведено је у саопштењу грчког Министарства финансија.

Премијер Грчке Јоргос Папандреу ублажио је у четвртак, послије бурне расправе у парламенту, став о референдуму и понудио да разговара са опозицијом о рјешавању кризе у земљи.

Папандреу је рекао да референдум о помоћи коју је понудила ЕУ никада није био сврха сам по себи.

Грчки посланици у петак увече требало је да гласају о повјерењу влади Папандреуа, што представља посљедњи чин политичке драме која је уздрмала европске партнере Грчке и изазвала хаос на свјетским берзама.

Папандреуова судбина зависи и од његових посланика, јер његова социјалистичка партија ПAСОК има тијесну већину у парламенту - 152 од 300 посланичких мјеста.
Папандреу је у четвртак позвао на формирање "владе консензуса" која би извукла земљу из кризе и примијенила одредбе плана Европске уније за избјегавање државног банкрота.
Дјелује да се Папандреу овом изјавом приближава позицији конзервативног опозиционог лидера Aнтониса Самараса, који је подршку плану за извлачење Грчке из дужничке кризе условио формирањем владе националног јединства и пријевременим изборима.
Француски предсједник Никола Саркози поручио је на самиту Г20 у Кану да је евро срце Европе.

Саркози каже да еврозона мора да пошаље "вјеродостојну поруку" свијету те да то мора бити учињено врло брзо.

Предсједник Русије Дмитриј Медведев рекао је да чланице ЕУ нису довољно активне у доношењу одлука које би стабилизовале економску ситуацију у зони евра.

Споразум

Владе чланица Г20 потписале су у петак у Кану споразум којим је предвиђено да заједно раде на спречавању прекограничног избјегавања плаћања пореза.

Владе Г20 су званично одобриле тај споразум, који би земљама с недостатком готовине могао да помогне да прибаве десетине милијарди долара пореског прихода, пренијеле су агенције.

Чланице Г20 разматрају и могућност уливања милијарди долара у свјетску економију посредством ММФ-а да би се ублажило помањкање глобалне ликвидности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана