Грчка обећала 150.000 нових радних мјеста

Глас Српске
Грчка обећала 150.000 нових радних мјеста

AТИНA - Грчка привремена коалициона влада обећала је отварање 150.000 нових радних мјеста у првом кварталу 2012. године и јачање система социјалне заштите, настојећи да ублажи посљедице тешке финансијске кризе која је проузроковала огромну незапосленост.

У међувремену, Грци ће и Нову годину дочекати са штрајковима који су, због противљења мјерама штедње и реформама, паралисали земљу током готово цијеле године.

Запослени у пореским службама напустили су јуче своје канцеларије и започели 48-часовни штрајк како би изразили незадовољство због мјера штедње и драстичног смањења њихових плата. Они ће се вратити на посао у јануару 2012. године.

Са привредом, која је већ четврту годину у рецесији, незапосленост је блиска готово рекордној незапослености у септембру од 17,5 одсто, са више од 850.000 људи који су остали без посла.

Потез стварања нових радних мјеста ће, прије свега, подразумијевати друштвени рад, док ће локалним властима бити дата средства да ангажују незапослене раднике, укључујући 5.000 људи старости између између 55 и 64 године.

Грчки премијер Лукас Пападемос је саопштио да ће грчка православна црква и локалне власти бити укључене у двоструке напоре, који ће коштати око 900 милиона евра (1,17 милијарди долара).

- Криза и незапосленост су нанијели штету хиљадама породица које нарочито у овом тренутку пролазе кроз тешку ситуацију. Наша је дужност да их подржимо и ојачамо социјалну солидарност - рекао је Пападемос послије састанка кабинета.

Послије година претјераног трошења Владе, када је створен неодржив јавни дуг, Грчка је 2010. године спасена од банкротства захваљујући 110 милијарди евра међународног пакета помоћи.

Како би узвратила на спасилачке кредите, претходна социјалистичка влада је наметнула строге мјере штедње, смањујући пензије и плате, повећавајући порезе и подижући старосну границу за одлазак у пензију.

У Aтини се средином јануара очекује делегација "тројке" (ММФ, Европске централне банке и ЕУ), која треба да оцијени да ли је Aтина испунила предуслове за добијање новог зајма, што подразумијева даљу штедњу и давање отказа запосленима.

Порези

Штрајк у пореским службама изазвао је праву окупацију канцеларија порезника, пошто су грађани у посљедњем часу покушавали да регулишу своје обавезе поготово што су у идућој години предвиђена повећања фискалних издатака.

У Грчкој, која је ове године погођена најтежом финансијском кризом у годинама послије Другог свјетског рата, готово да није било радног дана када неко није штрајковао.

Радници, службеници и пензионери на тај начин изражавају незадовољство због смањења примања и губљења посла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана