Грчка: Нови закон обухватио и бродовласнике

Агенције
Грчка: Нови закон обухватио и бродовласнике

Атина - Грчки бродовласници плаћаће порез на своје бродове који су регистровани у иностранству први пут у последњих неколико деценија, иако ће задржати друге фискалне повластице које су досад имали, рекао је извор из грчког Министарства поморске трговине, преносе агенције.

Договор између Владе у Атини и бродовласника, који ће бити дио новог пореског закона који је грчки парламент усвојио рано јутрос, промијениће фискални систем који је био готово нетакнут од 1955. године, навео је извор.

Према новом пропису, тонажни порез који тренутно обухавата грчку трговачку флоту ће се сада наплаћивати и од “иностраних бродовласника или компанија за бродове који плове под страним заставама, а којима управљају компаније са сједиштем у Грчкој”.

- У ту категорију спада велики дио грчких бродова који плове под заставама других земаља - рекао је извор.

Власти се надају да нови закон неће довести до одласка компанија из Грчке, будући да ће порез бити релативно низак.

Министарство није прецизирало колико новца очекује да ће прикупити, али извори наводе да би приходи од новог пореза у вези са грчким бродовласницима требало да износе око 100 милиона евра годишње.

Грчки бродовласници су лидери у свом сектору на међународном нивоу, али свега трећина њихове флоте плови под заставом Грчке.

У земљи која улази у шесту годину рецесије и проводи оштру буџетску штедњу, бродовласници су се често налазили на мети критика због привилегованог фискалног статуса.

Грчки бродовласници не плаћају ни порез на добит остварену помоћу бродова под грчком заставом, већ само тонажни порез.

Осим грчких бродовласника, нови закон, који је прихваћен уз општу подршку тријумвирата владајуће коалиције, проједноставиће систем опорезивања, измијенити структуру породичних бенефиција и проширити пореску основу како би укључила неке раније изузетке.

Према новом закону, највећа пореска стопа биће 42 одсто за Грке који зарађују више од 42.000 евра, највећа стопа до сада је била 45 одсто за оне који зарађују више од 100.000 евра годишње.

Из Атине је саопштено да ће нови систем ублажити терет Грцима који зарађују испод 25.000 евра.

Очекује се да ће укупни приход од новог закона ове године у државну касу донијети додатних 2,3 милијарде евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана