Грчка неће отићи за тањир чорбе

Глас Српске
Грчка неће отићи за тањир чорбе

СОЛУН - Грчки премијер Јоргос Папандреу рекао је да влада неће одустати од најављених мјера штедње и додао да ће демантовати све који се кладе на пропаст земље и оне који би да је купе за "тањир чорбе".

Он је обећао да ће у потпуности испунити обећања дата кредиторима и да земљу неће "довести у опасност", пренијеле су агенције.

- Спровешћемо све важне промјене и реформе које су потребне нашој земљи већ годинама - рекао је Папандреу на 76. међународном сајму, који је отворен у суботу увече у Солуну.

Он је додао да Грчка не може прекинути напоре на пола пута јер, ако то уради, онда ће сав досадашњи труд бити узалудан.

- Одлучили смо да се боримо да земља избјегне катастрофу и да задржи евро. Свако одгађање и оклијевање опасно је за земљу. Демантоваћемо све који се кладе на пропаст наше земље, на то да ће Грчка испасти из зоне евра, и оне који би да је купе за тањир чорбе - рекао је он и најавио да ће ради опоравка привреде смјеста бити покренуто трагање за нафтом и гасом у Јонском мору, на западу Грчке, и јужно од острва Крит.

Aналитичари кажу да је сврха говора грчког премијера да увјери ЕУ и ММФ, који су све више незадовољни спорим реформама, да ће Грчка наставити са непопуларним мјерама.

Незадовољство народа због мјера штедње кулминирало је у суботу увече сукобима полиције и демонстраната у Солуну, гдје је ухапшено више од 100 људи.

Најмање 20.000 људи придружило се протестима у Солуну у којима су учествовали чланови синдиката, студенти, анархисти, таксисти и фудбалски навијачи.

Полиција је била приморана да употријеби сузавац да би растјерала око три хиљаде такси возача, који су протестовали против намјере владе да отпочне са слободним издавањем лиценци за таксисте.

Сукоби су забиљежени и на протестима испред грчког парламента у Aтини.

У Грчкој ће идуће седмице бити настављени протести разних синдикалних удружења, која се противе новим, ригорозним мјерама владе које се тичу смањења плата и пензија, приватизације јавног сектора и укидања радних мјеста.
Влада премијера Јоргоса Папандреуа ове непопуларне мјере предузима с циљем изласка из финансијске кризе, у договору са кредиторима, ММФ-ом и ЕУ, који ове услове постављају како би Грчкој одобрили кредите.

Земље еврозоне најавиле су у јулу помоћ од 109 милијарди евра Грчкој, поред 110 милијарди одобрених прошле године.

Банкрот

Истовремено, потпредсједник владе и министар финансија Грчке Евангелос Венизелос одлучно је одбацио гласине о наводном банкроту Грчке.

- Није први пут да се појављује тај организовани талас гласина о наводном банкроту Грчке. Ради се о једној неукусној игри, организованом спекулисању које је окренуто против евра и еврозоне у цјелини - истакао је Венизелос.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана