Грчка не испуњава услове за помоћ

Глас Српске
Грчка не испуњава услове за помоћ

БЕЧ/AТИНA - Грчка изгледа не испуњава услове за добијање пакета стране финансијске помоћи, изјавио је члан савјета Европске централне банке (ECB) Евалд Новотни.

- Грчка очигледно није испунила услове - рекао је Новотни и додао да ће питање приватизације бити најосјетљивија тачка у испуњавању програма на који се раније обавезала влада у Aтини - пренијеле су агенције.

Изјава Новотнија је, према свему судећи, прва јавна потврда да је удружени инспекцијски тим, у којем су експерти Европске централне банке (ECB), Европске комисије (ЕК) и Међународног монетарног фонда (ММФ), пронашао недостатке у реализацији раније одобреног спасоносног програма за Грчку.

Извори из грчке владе потврдили су да надзорни тим ЕК, ММФ-а и ECB, који је прошле седмице допутовао у грчку престоницу, "притиска Aтину да смањи јавну потрошњу да би надокнадила евентуални мањак прихода у току ове године."
Званичник грчке владе је указао на забринутост чланова надзорног тима, "због великог ризика да циљани приходи неће бити достигнути и усљед тога врше притисак да се повећа штедња".

Предвиђено је да Грчка добије идућег мјесеца 12 милијарди евра екстерне финансијске помоћи, а која јој је неопходна за подмиривање 13,7 милијарди евра дугова који доспијевају за наплату. Страни инспектори треба, између осталог, да процијене да ли ће Грчка добити пету траншу из зајма за спасавање од 110 милијарди евра који су јој прошле године одобрили ЕУ и ММФ да би избјегла банкрот.

Тим инспектора такође треба да утврди да ли би Aтини требало ублажити услове тог зајма, или јој одобрити нову помоћ како би избјегла реструктурисање дуга.

Ширење кризе

Упркос спасавању Грчке, Ирске и Португалије, опасност од дужничке кризе није прошла, и није искључена могућност њеног ширења, упозорио је Међународни монетарни фонд, пренијели су портали.

Наводе да би криза могла да се прошири на водеће чланице зоне евра и економије у успону у источној Европи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана