Грчка: Мјере штедње усвојене, полиција ухапсила 103 особе

Агенције
Грчка: Мјере штедње усвојене, полиција ухапсила 103 особе

Aтина - У јутрошњим нередима у Атини, након што је грчки парламент неколико минута иза поноћи усвојио ригорозни пакет мјера штедње, повријеђено је пет демонстраната и седам полицајаца, а ухапшене су 103 особе, преносе агенције.

Током демонстрација анархисти су гађали припаднике полиције каменицама и флашама са запаљивом течношћу.

Сукоби демонстраната и полиције трајали су око три сата, саопштили су грчки медији.

Грчки парламент након вишесатних дебата усвојио је нови план строгих мјера штедње на захтјев међународних кредитора, а све у циљу очувања солвентности земље.

- Ове мјере нису фер и не постоји ниједан разлог да их уљепшавамо, али ми се боримо и наставићемо да се боримо за повјерење у земљи - изјавио је грчки премијер Антонис Самарас.

Укупно 153 од 300 посланика гласали су за нове мјере, које су отвориле пут Грчкој за добијање сљедеће транше помоћи у износу од 31,5 милијарди евра неопходних да држава не оде у банкрот. Против су гласала 128 посланика, док је 18 било уздржаних.

Током трајања засиједања испред зграде парламента протествовало је скоро 100.000 људи који су на централном Тргу “Синтагма” у Атини узвикивали “Борба! Они нам пију крв!”, пренио је Ројтерс.

Раније, током вечери, избили су сукоби када је група демонстраната покушала да пробије барикаду и уђе у парламент. Полиција је одговорила испаљивањем сузавца, шок-бомби и, први пут од почетка протеста, употребом воденог топа.

И у самој скупштинској сали завладао је хаос када су запослени у парламенту накратко прекинули сједницу, јер су сазнали да ће и њихове плате бити смањене.

Законом је предвиђена уштеда 13,5 милијарди евра до 2016. године, и то је цијена коју Грчка мора да плати да би добила сљедећу траншу од 31,5 милијарди евра зајма од ЕУ и Међународног монетарног фонда.

- Сада морамо да усвојимо буџет и одмах почнемо опоравак економије - рекао је Самарас Ројтерсу послије гласања.

Парламент је усвојио мјере послије дводневног генералног штрајка који су организовала два највећа синдиката.

Штрајк је довео до обуставе система јавног саобраћаја, затварања школа, банака и државних канцеларија, а на улицама се нагомилало смеће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана